Afbeelding
AS Media

Grote zorgen over aanrijtijd brandweer bij incidenten in Amersfoort-Noord

10 december 2020 om 09:29 Maatschappelijk

AMERSFOORT Er zijn in Amersfoort grote zorgen over de aanrijtijd van de brandweer als er een incident in Amersfoort Noord is. Doordat er overdag te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn voor de kazerne op Amersfoort-Noord, kan de tankspuit op sommige momenten vanuit deze post niet ingezet worden. 

door Jeroen van der Veer

Op de post in Amersfoort-Noord werken vrijwel alleen vrijwillige brandweermannen en ondanks dat zij in de buurt wonen en snel oproepbaar zijn, is gebleken dat zij overdag veelal elders werken. Hierdoor zijn er op werkdagen in de dagsituatie onvoldoende vrijwilligers beschikbaar.

Gedurende de dagsituatie wordt er binnen dit verzorgingsgebied (Kattenbroek, Calveen, Nieuwland en Vathorst) in geval van nood uitgerukt vanuit de kazerne die gevestigd is in het centrum. Hier werken de beroepsbrandweermannen en zij zijn wel 24 uur per dag aanwezig. Een uitruk vanuit deze kazerne naar Amersfoort Noord brengt echter een langere opkomsttijd met zich mee en kan grote gevolgen hebben. 

Desondanks zegt de gemeente dat strikt formeel gezien de aanrijtijd nog binnen de vastgestelde norm is, maar dat zij zich wel zorgen maken. Daarom heeft Bolsius er bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) op aangedrongen dat er een onderzoek moet worden ingesteld om te bekijken hoe de situatie verbeterd kan worden. 

Een oplossing lijkt te zijn gevonden en daarom gaat er mogelijk gestart worden met een proef van twee jaar, waarbij een beroepsbezetting overdag op de brandweerkazerne van Amersfoort Noord komt te zitten. Aan dit voorstel wordt momenteel gewerkt en zal ter besluitvorming voorgelegd worden aan het dagelijks bestuur van de VRU. Mocht het plan op goedkeuring kunnen rekenen, dan wordt in de eerste helft van 2021 gestart met de uitvoering.

KOSTEN De financie¨le dekking voor de proef is gevonden binnen de begroting van de VRU, maar er zijn mogelijk nog wel aanpassingen op ‘post Noord’ nodig om de kazerne geschikt te maken voor een dagbezetting. Dit betreft incidentele kosten die uit de gemeentelijke begroting, onderdeel Veiligheid en handhaving, gedekt kunnen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie