Afbeelding
Gemeente Amersfoort

De Kamp wordt ‘shared space’ en daarna wordt een visie ontwikkeld voor 2030

9 december 2020 om 15:03 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat één van de oudste straten van Amersfoort, de Kamp, herinrichten. De straat wordt ook een zogenaamde ‘shared space’. Daarna wordt een visie opgesteld over hoe de Kamp eruit moet komen te zien in 2030. De gemeente vraagt inwoners om mee te denken over de nieuwe inrichting.

Een ‘shared space’ is een in Nederland ontwikkeld verkeersidee waarbij alle voetgangers, fietsers en auto’s samen de ruimte delen en rekening houden met elkaar. Stoepranden, wegdek, markeringen en verkeersborden zijn straks weg of minimaal aanwezig in de Kamp. Verkeersdeelnemers moeten zelf uitmaken welk gedrag gewenst is.

,,Hoewel de inrichting van het shared space-gebied moet voldoen aan de voorwaarden voor zo’n gebied, is er ruimte om mee te denken over de precieze invulling”, schrijft de gemeente. Op metamersfoort.nl/dekamp kan iedereen tot 1 januari ideeën achterlaten.

Het plan wordt in twee fases uitgevoerd. In de eerste fase wordt de Kamp tussen de Kamperbinnenpoort en de Coninckstraat als shared space ingericht. ,,Zo trekken we de Kamp meer bij het centrumwinkelgebied en loopt de Langestraat als het ware door naar de Kamp.” De visie Stadshart benoemt dit ook als een wens. ,,We willen deze straat veiliger en aantrekkelijker maken voor voetgangers en fietsers. Met de herinrichting is er geen plek meer voor de betaalde parkeerplekken. Zo creëren we meer ruimte voor fietsparkeren.” Verder komt er dan ruimte vrij om de straat te vergroenen. Deze ingrepen moeten ook leiden tot een beter vestigingsklimaat voor ondernemers.

CAMERA’S Tijdelijke camera’s worden geplaatst om de situatie op straat te registreren. En dat doet de gemeente op twee momenten, (een week lang): allereerst voordat de Kamp tussen de Coninckstraat en de Kamperbinnenpoort als shared space is ingericht en daarna als de shared space is ingericht. Het gaat om drie camera’s in de Langestraat, op de Kamp ter hoogte van de Kamperbinnenpoort en in de Coninckstraat.

VISIE In fase 2 gaat de gemeente samen met inwoners een visie voor het gebied opstellen die een toekomstbeeld schetst van hoe de Kamp er in 2030 eruit moet gaan zien.

RIOLERING De aanpak van De Kamp biedt ook mogelijkheden om het rioolstelsel te revitaliseren. Het beleid van de gemeente richt zich op het afkoppelen van het hemelwater. In de Kamp komt een extra regenwaterriool. De dakafvoeren en straatkolken sluiten ze vervolgens aan op dit regenwaterriool. Het hemelwaterriool krijgt een lozingspunt op het oppervlaktewater bij de Sint Annastraat en de Westsingel. De aanleg van het regenwaterriool kan pas op het moment dat ze fase 2 wordt uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie