Digitale voorlichting Maag-, Darm- en Leverziekten nu live
Digitale voorlichting Maag-, Darm- en Leverziekten nu live Medify Media

Meander breidt digitale zorgpaden verder uit

7 december 2020 om 15:06 Gezondheid-MeanderMC

Eerder dit jaar startten Orthopedie en het Opnameplein met een systeem waarbij patiënten thuis digitaal voorgelicht en op afstand gescreend kunnen worden. Nu is ook het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) live. Voor onder andere de coloscopie, gastroscopie en interventies zoals ERCP zijn uitgebreide voorlichtingsmodules gemaakt met foto’s, video’s, tekst, geluid en animaties.

Verbetering patiëntinformatie

Patiënten kunnen op het door hen gewenste moment, eventueel samen met een familielid of naaste, de digitale voorlichting doorlopen. De patiënt kan stap-voor-stap zien wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Waar kan de patiënt zich melden, hoe zien de voorbereidingen er uit en hoe verloopt het onderzoek? Aan het einde van de voorlichting krijgt de patiënt een vragenlijst. Met behulp van deze vragenlijst kunnen de verpleegkundige en MDL-arts het consult beter voorbereiden. Doordat een aantal vragen vooraf al beantwoord zijn, kan de behandelaar meer tijd nemen voor de persoonlijke situatie van de patiënt. Er zijn nu al bijna 1300 digitale voorlichtingen per mail verstuurd aan MDL-patiënten. MDL is tot nu toe de grootste deelnemende afdeling die gebruik maakt van deze manier van voorlichting in Meander.

Algemene digitale voorlichting

Naast specifiek voorlichtingsmateriaal voor een specialisme, heeft Meander ook een algemene digitale voorlichtingsmodule ontwikkeld die voor alle poliklinieken hetzelfde is. De patiënt vult voor zijn afspraak een algemene lijst met vragen in, die voor elke behandelaar belangrijk zijn om te weten. Bijvoorbeeld over lengte, gewicht en wel of niet roken. Daarna krijgt de patiënt uitleg over hoe zijn afspraak in het ziekenhuis, videoconsult of telefonische afspraak verloopt. Zo zijn zowel de specialist als de patiënt goed voorbereid. De module bevat software om de afspraak, waar mogelijk, via een videoconsult te laten verlopen. Twee dagen voor de afspraak krijgt de patiënt met een afspraak in het ziekenhuis nog een vragenlijst via de mail, om te achterhalen of hij klachten heeft die passen bij het coronavirus. Als de patiënt een van de vragen positief beantwoordt, wordt hij verzocht de polikliniek te bellen. Er werken nu vier specialismen van Meander met deze module. De komende maanden krijgen alle poliklinieken van het ziekenhuis dit pakket ter beschikking.


Op de website van Meander is meer informatie te vinden over digitale voorlichting op maat: www.meandermc.nl/patientvoorlichting-digitaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie