Amersfoort ontzegt grote groep zwemmers hun sport

16 maart 2018 om 15:15 Sport/sport Deel je nieuws

Amersfoort ontzegt grote groep zwemmers hun sport

 

Amersfoortse politiek wijst ruim 50 ochtendzwemmers de deur: voor u is na de sluiting van het Sportfondsenbad geen plek meer in Amerena.

 

Een groep van 40-50 mannen en vrouwen kunnen na 16 april niet meer sporten, dankzij de gemeente Amersfoort. Ze houden zichzelf fit door elke ochtend tussen 7 en 8u ruim 500-1000m te zwemmen in het oude 8-baans brede 50m Sportfondsenbad, voordat ze naar hun werk gaan. Deze groep ‘ochtendzwemmers’ doet dat al tientallen jaren, grotendeels dezelfde groep, en onder hen ook een aantal oud topzwemmers. Goed voor meer dan € 12.000 inkomsten per jaar voor de Gemeente, dat ook.

In het oude Sportfondsenbad vullen ze met gemak 3-5 banen en dan is dat vaak al dringen geblazen ook.

 

In het nieuwe Amerena 50m bad: nul banen voor hen, ze mogen niet meer zwemmen.

 

Al jaren zwemt deze groep in de ochtend op doordeweekse dagen gebroederlijk naast de topsport zwemmers van ZPC en de Paralympische zwemploeg. De 8 banen van het 50m bad worden onderling verdeeld en zijn goed bezet door al deze groepen, en dat gaat prima. In het bredere 10 banen 50m Amerena bad passen ze ineens niet meer.

 

De ‘ochtendzwemmers’ zijn verdeeld in twee groepen: de vrijzwemmers en de borstcrawl groep. Beide doen met gemak 500 tot 1000m in het 50m bad, waarvoor ze een half uur tot een uur nodig hebben.

Op de meeste dagen in de week vereist dat dat ze achter elkaar in afgezette banen zwemmen vanwege de drukte, zodat ze niet op elkaar botsen.

Het doel van de meesten is om uiterlijk 8u klaar te zijn, zodat ze om 8u30 op hun werk kunnen zijn. Aannemers, artsen, zelfstandige ondernemers – deze groep is een afspiegeling van hardwerkende mensen in de samenleving, in leeftijden tussen 30 en 70 jaar.

 

De Amersfoortse politiek wil nu dat ze daarmee stoppen: in Amerena krijgen ze nul banen in het 50m bad tussen 7u en 8u. Dat is des te meer schrijnend, omdat het Amerena 10 banen breed is en het oude bad slechts 8 banen.

 

De ochtendzwemmers zouden met 3 banen al uit de voeten kunnen tussen 7u en 8u. Alhoewel dat ook al flink dringen wordt dan, het is veel minder dan ze nu hebben, maar altijd nog beter dan helemaal niets. Maar ook dat kan niet.

In zeer summier overleg met de ochtendzwemmers geeft de Gemeente via de SRO alternatieven, maar die zijn voor deze groep volstrekt nutteloos:

“Komt u maar na 8u”

zinloos, dan moeten ze al naar hun werk;

 “U mag op 4 dagen wel om 7u, maar dan in het torenbad”

ook zinloos, dat is maar 20m lang en de helft smaller. Daar kunnen geen 50 man achter elkaar zwemmen voor hun baantjes. De ouderen hebben ook geen veilig gevoel bij het torenbad (langs de rand geen overloopgoot en geen rand om vast te houden, en geen rand om op te staan), dus die haakten ook nu in het oude Sportfondsenbad al meteen af als door technische problemen het 50m bad ’s ochtends eens een keer niet ter beschikking was;

“Op de woensdag mag het wel om 7u in het 50m bad”

en dus alle andere dagen niet. Onvoldoende, dat kost ze hun fysieke conditie.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie