Rien Donkersloot concerteert in de Joriskerk met Kerst en op Nieuwjaarsdag

2 december 2020 om 12:58 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Organist Rien Donkersloot van de Sint-Joriskerk in Amersfoort concerteert op Tweede Kerstdag en op Nieuwjaarsdag. Op 26 december is het programma uiteraard gewijd aan kerstmuziek, op 1 januari is het Bach wat de klok slaat, maar de BWV-nummers mag het publiek zelf doorgeven.

Rien Donkersloot verklapt alvast een paar ingrediënten van zijn kerstprogramma. Hij gaat van Folkert Grondsma de Partita ‘Kom tot ons, scheur de hemelen Heer’ spelen. Folkert Grondsma (1944-2000) was docent hoofdvak orgel en docent muziektheorie aan het conservatorium van Rotterdam. Hij was organist van de Sint- Pauluskerk in Den Haag en later van de Hartebrugkerk in Leiden. Van de Franse componist Louis Claude Daquin (1694-1772) speelt Donkersloot Noël suisse. En hij gaat nog verder terug in de tijd. Van Heinrich Scheidemann (c. 1596-1663) speelt hij vier variaties over het bekende Lutherse kerstlied ‘Vom himmel hoch da komm ik her’. Ook gaat de Jorisorganist improviseren over kerstliederen.
Verder op het programma: het bruisende ‘Scherzo en sol minor’ van Marco Enrico Bossi (1861-1925) en als slotstuk van Louis Vierne de Final uit Symphonie 1, als feestelijke afsluiting van het Vierne-jaar.

Op nieuwjaardag speelt Rien Donkersloot traditiegetrouw een Bachprogramma. In ieder geval – op verzoek – het feestelijk Preludium en Fuge in Es BWV 552 uit ‘de grote orgelmis’. Wat hij verder gaat spelen mag het publiek zelf bepalen, als het maar van Bach zelf is. Geef uw verzoeken door aan riendonkersloot@hotmail.com of aan info@orgelconcertenjoriskerk.nl .

Bij beide concerten is er plaats voor maximaal dertig bezoekers in de kerk. Toegangsprijs is 10 euro, aanvang 15.30 uur. Vooraf is er koffie. Aanmelden via info@orgelconcertenjoriskerk.nl.

De concerten zijn  te volgen via onderstaande links. Daar vindt u ook informatie over de mogelijkheid dit concert te ondersteunen met een donatie.

Tweede Kerstdag: https://www.youtube.com/watch?v=2rN1lRvX8m0

Nieuwjaarsdag: https://www.youtube.com/watch?v=EhFaUvZlPtA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie