Afbeelding
Foto door mohamed hassan form PxHere

Gaat er in 2021 veel veranderen omtrent de zorg?

2 december 2020 om 10:10 Partnercontent

Afgelopen jaar is er weer bekend gemaakt wat de wijzigingen zijn rondom de zorgverzekering 2021. Er zijn een aantal punten die hierin zijn veranderd. Zo heeft het coronavirus hier bijvoorbeeld een grote invloed op gehad. Mede hierdoor is het goed om te kijken wat er voor jou binnen de zorg en dus zorgverzekering verandert. Dit lichten we graag hieronder toe.

Stijging zorgpremie

De zorgpremie zal in 2021 gaan stijgen. Hoeveel dit precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Men gaat uit van zo’n 150 euro op jaarbasis per verzekerde. Ook de lonen in de zorg stijgen met zo’n 3%. De extra coronakosten worden voor een groot deel gedekt uit de staatskas en buffers van de verzekeraars. Hierdoor valt de stijging voor ons gelukkig nog mee. Voor de premie is een leidraad door middel van een rekening gemaakt. De zorgtoeslag zal tevens ook weer stijgen, omdat de premie ook een stijging heeft. Dit is dus van invloed voor inwoners met de laagste inkomens vanaf 18 jaar en ouder.

Aanvullende verzekering

Steeds meer mensen zijn bewuster als het gaat om zorgkosten. Een groot deel van de Nederlanders sluit daarom alleen nog een aanvullende polis af als ze er qua vergoeding meer uit halen dan dat ze aan premie betalen. Dit is dan wel weer verliesgevend voor de zorgverzekeraar. Mede hierdoor zijn de verzekeraars genoodzaakt om hun pakketten terug te schroeven of de premie voor de aanvullende verzekering te verhogen. De kans is daarom erg groot dat er in 2021 opnieuw door verzekeraars wordt bezuinigd op de aanvullende pakketten om ze zo kostendekkend te maken.

Nieuwe dekkingen

Het basispakket zal in 2021 een lichte verandering hebben als het gaat om dekkingen. In 2021 komt er een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct. Ook de geneesmiddelen Lynparza worden aan het basispakket toegevoegd. Daarnaast hoeven bepaalde groepen geen eigen risico voor specifieke zorg meer te betalen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om verschillende orgaandonoren en slachtoffers van seksueel misbruik.

Wil je weten wat er voor jou veranderd qua zorgverzekering? Het is goed om dan eens te gaan voor zorgverzekeringen vergelijken. Zo weet je zeker dat je het juiste betaald voor jouw vergoedingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie