Afbeelding
BDU Media

Ondernemersorganisaties binnenstad bundelen krachten

16 maart 2018 om 12:32 Nieuws

AMERSFOORT De Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort (OBA), de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amersfoort (KHN) en Vereniging Eigenaren Binnenstad Amersfoort (VEBA) intensiveren de samenwerking gericht op een toekomstbestendige en vitale historische Amersfoortse binnenstad. ,,Met duidelijk overlappende belangen en werkvelden, een nieuw binnenstadsoverleg, de uitvoering van de visie stadshart en de komende verkiezingen reden temeer om de onderlinge samenwerking naar een hoger plan te brengen", schrijven zij.


De drie ondernemersorganisaties zetten zich in voor behoud en versterking van de binnenstedelijke economie. Hoewel de Amersfoortse binnenstad tot de koplopers behoort in Nederland, zijn er volop uitdagingen om de binnenstad vitaal te houden voor de consument van nu en van morgen. De partijen erkennen dat het voeren van een gezamenlijke agenda, een sterkere uitgangssituatie creëert in de belangenbehartiging op binnenstedelijk, stedelijk en provinciaal niveau.


Met de komst van de Visie Stadshart, waar de drie partijen actief aan hebben meegewerkt, ligt nu een uitvoeringsprogramma voor, waarin participatie voor de hand ligt. De samenwerking heeft in 2016 al een visiedocument 'Hart voor de Binnenstad' opgeleverd, dat in grote lijnen terug te lezen is in de Visie Stadshart. Het gebied historische binnenstad, terecht betiteld als de economische en sociale motor van het stadshart, krijgt een nieuw binnenstadsoverleg. Het huidige Platform Economie Binnenstad zal daarbij worden doorontwikkeld. ,,Door vooraf de projecten en thema's goed met elkaar af te stemmen, kan veel meer met één mond worden gesproken en kan effectiever worden bijgedragen aan de verdere vitalisering van de binnenstad."


Communicatie is een belangrijk speerpunt zeggen de drie partijen. Voorzitter van de OBA, Walrick Halewijn stelt: ,,Kennis delen en informeren is de belangrijkste reden voor een goede samenwerking. Via Amersfoortstadshart.nl communiceren de belanghebbende ondernemers  met elkaar en kan ieder geïnformeerd blijven over wat er in de eigen omgeving te wachten staat. De reacties die hieruit voort komen geven volume aan de speerpunten die de gezamenlijkheid met KHN en VEBA voedt."


Ondanks de gedeelde belangen, houden partijen met recht hun eigen identiteit en achterban. De samenwerking zal zich vooral richten op die belangen en thema's, die overduidelijk gemeenschappelijk zijn. Thema's die aan de orde zullen komen zijn onder andere het behoud en versterken van het ondernemers- en verblijfsklimaat in de binnenstad, de opwaardering van de openbare ruimte, balans tussen horeca en winkels en een autoluwe binnenstad.


Voorzitter Ton Voortman van de VEBA benadrukt dat winkeliers, horecaondernemers en pandeigenaren een gemeenschappelijk belang hebben. Zij zijn allen gebaat bij een voor aantrekkelijke, veilige en goed bereikbare binnenstad, waar bezoekers uit de gehele regio fantastisch kunnen winkelen, uitgaan en recreëren. ,,Daar moeten we samen met de gemeente met kracht aan werken", aldus Voortman.

De samenwerkende organisaties kijken met aandacht uit naar de komende verkiezingen. Een top tien van binnenstedelijke thema's is in de maak en zal in de aanloop naar de coalitievorming worden aangeboden aan de desbetreffende partijen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie