Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat te doen tegen de herfstbladeren in je tuin?

25 november 2020 om 15:46 Partnercontent

In de herfst verschiet de natuur letterlijk van kleur. Een prachtig gezicht, als de bomen roodbruin en geel kleuren, doordat de blaadjes afsterven. Maar al die blaadjes gaan uiteindelijk rond dwarrelen en belanden vervolgens op je gazon, in je bloemperken en op je tuinpad. Nog steeds een mooi gezicht, maar niet zo praktisch en in sommige gevallen zelfs fataal voor het groeiproces van andere gewassen. Zo kan je gazon bijvoorbeeld flink te lijden hebben van een laag bladeren. Het gras krijgt geen zuurstof meer als er veel bladeren op liggen en daarmee bestaat het gevaar dat delen van je gazon afsterven. Kortom, het is tijd voor actie!

Grashark

Bladeren op je gazon verwijder je eenvoudig met een grashark. Je hoeft dit echt niet elke dag te doen, maar hou het wel een beetje bij, zodat de bladeren geen massieve laag vormen waar geen licht en lucht meer doorheen kan komen. Hark de bladeren bijvoorbeeld steeds naar één kant van het gazon en schep ze daarna weg. Niet weggooien, maar bij voorkeur ergens in een hoek van de tuin achterlaten. Dat is een mooie basis voor een composthoop. Prima voedsel voor je perkplantjes in de toekomst!

Bladblazer

Ook op de tuinpaden wil je liever geen bladeren. Ze zorgen ervoor dat het pad glad wordt, waardoor je gemakkelijk ten val zou kunnen komen. Het gebruik van een bladblazer biedt in dit geval uitkomst. Met een bladblazer kun je snel een grote hoeveelheid bladeren verplaatsen. Moeiteloos maak je op die manier je tuinpaden vrij van bladeren. Voor kleine en middelgrote tuinen kun je een elektrische bladblazer kiezen. Is je tuin wat groter, dan wordt een bladblazer op benzine aanbevolen.

Verwijder alleen wat nodig is

Het verwijderen van bladeren doen we omdat wij er overlast door ervaren. Maar bedenk wel dat we niet alleen op de wereld zijn. Wat door ons als hinderlijk wordt ervaren, is voor bepaalde diersoorten juist een fijne omstandigheid. Denk maar eens aan de egel, die zich graag nestelt in een dikke laag bladeren in de tuin. Sowieso is het verstandig om de afgevallen bladeren niet te verwijderen uit perkjes en tussen struiken. Hier zullen de bladeren gedurende de winter een isolerende werking hebben en de gewassen tegen vorst beschermen.

Aanslag

Is door afgevallen bladeren een groene aanslag op je tuintegels ontstaan? Hogedrukreinigers zijn kampioen in het verwijderen van deze viezigheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie