Koen Hooft.
Koen Hooft. Peter Beijer
Advertorial

De Specialist: ‘Burenoverlast? Los het met elkaar op!’

28 november 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT Gooi & Eemland VvE Beheer neemt voor besturen van VvE veel beheerstaken uit handen. Eigenaar Koen Hooft merkt op dat de afgelopen maanden een sluimerend probleem de ronde doet: ,,Overlast door de buren wordt vooral in een appartementencomplex als hinderlijk ervaren. In coronatijden zijn de lontjes korter en lijken de muren dunner.” Hooft geeft tips hoe hiermee om te gaan.

,,Thuis moet het warm, gezellig en goed zijn. Maar tijdens de coronacrisis zijn mensen vaker thuis dan daarvoor. Daardoor merken bewoners van appartementen nu meer dan ooit de aanwezigheid van hun medebewoners. Dat is verklaarbaar: mensen in een appartementencomplex wonen nu eenmaal dichter op elkaar en oudere gebouwen zijn vaak gehorig. Als je in een VvE woont dan weet je dat je normale woon- en leefgeluiden van elkaar moet accepteren. Maar wanneer de buurvrouw de kamer drie keer per dag stofzuigt terwijl er net thuisgewerkt wordt, kan er een moment zijn dat ergernis ontaardt in een knallende burenruzie.”

,,Een eigenaar van een appartement heeft allerlei rechten en plichten ten opzichte van de overige appartementseigenaren waarmee een Vereniging van Eigenaren wordt gevormd (VvE). De rechten en plichten van een appartementseigenaar zijn neergelegd in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, in het van toepassing zijnde modelreglement van splitsing met algemene (leef)regels en vaak is er ook nog huishoudelijk reglement waarin specifieke leefregels worden gegeven voor de leden van de VvE. Zo’n reglement bevelen wij van harte aan.”

Wanneer de buurvrouw de kamer drie keer per dag stofzuigt terwijl er net thuisgewerkt wordt, kan dat leiden tot een burenruzie

,,Hoe ga je als bewoners goed om met overlast en (dreigende) ruzie? Probeer het eerst met elkaar op te lossen. De beste manier om een burenruzie te voorkomen is om met elkaar in gesprek te gaan. Geef aan welk gedrag tot overlast leidt en overleg met elkaar over een oplossing.”

,,Als dat niet lukt, of als er al sprake is van een onoplosbare burenruzie, probeer het dan eens met hulp van een buurtbemiddelaar of mediation. Buurtbemiddeling of mediation heeft alleen zin als beide partijen vrijwillig mee willen doen.
Mocht mediation of bemiddeling niet werken, dan kan er een melding worden gedaan bij het bestuur van de VvE. Als er bijvoorbeeld normen uit de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement worden geschonden, dan kan aan het VvE-bestuur gevraagd worden om het reglement te handhaven. Verder kan de VvE boetes opleggen, als dat nodig is. In extreme gevallen kan de overlastgever zelfs uit zijn appartement gezet worden. Dit komt in de praktijk niet veel voor, omdat er wel heel wat moet gebeuren voordat het lange en moeizame traject wordt ingezet.”

,,Het zijn bijzondere tijden waarin het voor niemand gemakkelijk is. Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt en lief voor elkaar is, dan komen we deze tijd beter door.”

Gooi & Eemland VvE beheer en advies
Tel 035-6023113
info@gooieemland-vvebeheer.nl
www.gooieemland-vvebeheer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie