Afbeelding
Walter Leendertse

Amersfoort moet in 2021 meer statushouders een sociale huurwoning bieden

24 november 2020 om 09:33 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft als taakstelling meegekregen om in de eerste helft van 2021 in totaal 121 asielzoekers met een verblijfsvergunning te helpen aan een sociale huurwoning. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dit 2020. Toen lag de ‘target’ op 101 over het gehele jaar. 

door Jeroen van der Veer

Verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk spreekt van een ‘uitdaging’ en benadrukt dat de verhoging ook door wekt als het gaat om inburgering en intergratie. ,,Deze groep vergunningshouders zal namelijk nog onder de Wet inburgering 2013 moeten gaan starten. Met de reeds aangekondigde uitstel van de nieuwe wet Inburgering, wordt de groep die dus onder de oude wet gaat starten met inburgeren – de zogeheten ondertussengroep - nog groter.”

Toch is dit niet het enige probleem. Zo is er in Amersfoort een tekort aan (sociale)(huur)woningen. Om de taakstellingen toch mogelijk te maken, krijgt de gemeente ondersteuningsmaatregelen. ,,Deze bestaan uit ondersteuning van het huisvestingsproces, bredere mogelijkheden en systematiek van huisvesting en financie¨le impulsen”, laat Van Eijk in een collegebericht weten. ,,Ook brengt het ministerie van SZW op dit moment in kaart de gevolgen voor de ondertussengroep en de benodigde extra ondersteuning en bijbehorende middelen.”

Over de vraag hoe Amersfoort de gestelde doelen kan realiseren, wordt binnenkort vergaderd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie