Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Werkstress

Een op zes werknemers heeft burnout-klachten

20 november 2020 om 11:45 Economie

AMERSFOORT Opgebrand, vermoeid of uitgeput door het werk? Vorig jaar had 16,5 procent van de werknemers in de gemeente Amersfoort last van burnout-klachten. Daarnaast geeft 8,2 procent van de werknemers aan (zeer) vaak familie- of gezinsactiviteiten te missen of verwaarlozen vanwege het werk.

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij onderzoeksinstituut TNO in het kader van ‘week van de werkstress‘. Vooral in de grootste steden loopt de werkstress vaak hoog op. Ligt het landelijk gemiddelde op 17 procent, in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam ervaart ruim 23 procent van de werknemers burnout-klachten.

Volgens TNO hadden vorig jaar zo’n 1,3 miljoen Nederlanders klachten die passen bij een burnout. De kosten van het verzuim door werkstress zijn opgelopen tot zo’n 3,1 miljard euro per jaar. Het instituut onderzoekt samen met het CBS jaarlijks de werksituatie van Nederlanders in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). 

CORONA Hoewel de cijfers uit het onderzoek vóór de coronatijd zijn verzameld, lijkt het effect van thuiswerken als het ‘nieuwe normaal’ over het algemeen beperkt te zijn. Net als vorig jaar gaf in juli dit jaar zo’n 17 procent van de Nederlanders aan met burnout-klachten rond te lopen. Werknemers in het onderwijs, de ICT-sector en in de zorg geven het vaakst aan dat zij met behoorlijke stressklachten rondlopen.

Bekijk in onderstaande kaart het percentage werknemers met burnout-klachten (in 2019) voor verschillende gemeenten en regio’s in Nederland.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie