Afbeelding
pixabay
Ingezonden

‘Onbegrijpelijk dat de gemeenteraad niet digitaal vergadert’

9 november 2020 om 06:52 Opinie

Burgemeester Lucas Bolsius reageert in een videoboodschap op de nieuwe coronamaatregelen die op 4 november 2020 zijn ingegaan: ‘Dit heeft grote gevolgen voor u en voor mij.’ Dan verwacht je toch dat hij zelf het goede voorbeeld geeft.

Echter, de burgemeester houdt nog steeds op dinsdagavond als de gemeenteraad vergadert en er stemmingen moeten plaatsvinden, zijn vergaderingen in de oude onveilige Prodentfabriek. Deze fabriek dateert uit de jaren ’30 en heeft geen (mechanische) ventilatie, maar slechts kleine dakraampjes.

Behalve de burgemeester zijn er dan meer dan vijftig mensen aanwezig, zoals raadsleden, wethouders en personeel, die ook niet altijd op hun plaats blijven zitten. De wet wordt hierbij niet overtreden, omdat de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad hiervan vrijgesteld zijn (vitaal beroep).

Maar als de burgemeester iedere inwoner van Amersfoort oproept om zich strikt aan de veiligheidsregels te houden, dan zou je verwachten dat hij zelf, samen met de wethouders en de leden van de gemeenteraad, het goede voorbeeld geeft.

Er is geen enkele noodzaak om zo risicovol te vergaderen. Het is namelijk ook mogelijk om digitaal te vergaderen, waarbij de stem uitgebracht kan worden. De gemeenteraad heeft dat voor het zomerreces ook gedaan. Er is vanuit de raad een aantal keren gevraagd om de vergaderingen digitaal te houden. Dit wordt tot nu toe steeds geweigerd.

In een interview met het AD verwijst de burgemeester naar de slogan van Koningsdag 2019: ‘Ik vertrouw erop dat we het Wij, Amersfoort-gevoel weer kunnen inzetten bij deze tweede golf.’ Valt hij daar dan zelf niet onder?

Onbegrijpelijk waarom er niet gekozen wordt voor de veilige digitale vergaderingen. Op deze manier kunnen de burgemeester, de wethouders en de overige leden van de gemeenteraad ook het goede voorbeeld geven en hiermee hun steun betuigen aan (de getroffen) inwoners, winkeliers, horeca, cultuur, bioscopen, musea, dierentuin enz. die zich wel aan de veiligheidsmaatregelen moeten houden.

Paul van der Spaa, inwoner binnenstad Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie