Afbeelding
Dierenpark Amersfoort

Ontsnapte apen konden niet worden verdoofd: ‘Binnen die minuten had zich een ramp kunnen voltrekken’

3 november 2020 om 16:27 Dieren

AMERSFOORT Het personeel van Dierenpark Amersfoort zag geen andere uitweg dan de twee ontsnapte chimpansees dood te schieten. De apen, Mike en Karibuna, ontsnapten dinsdagochtend en konden niet worden verdoofd. ,,Het duurt ongeveer tien minuten voordat het effect van een verdoving merkbaar is.”

door Jeroen van der Veer

Toen de twee chimpansees om 10.30 uur uit hun verblijft wisten te ontsnappen, werd er direct groot alarm geslagen. De bezoekers en het personeel werden direct in veiligheid gebracht, maar de Mike en Karibuna liepen vrij los in het park. Het duo wist te ontsnappen door een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven. 

VERDOVING ,,Een verdoving is uiteraard voorbereid, maar het duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier voordat het effect van een verdoving merkbaar is bij een chimpansee”, aldus een woordvoerder van Dierenpark Amersfoort. ,,Chimpansees bewegen zich erg snel voort en zouden zich daarom binnen dat tijdsbestek binnen, maar ook buiten het park kunnen verplaatsen. Binnen deze tien minuten tot kwartier had zich een ramp kunnen voltrekken en daarom was het niet verantwoord om te gaan verdoven. Wij betreuren de gehele situatie enorm.”

De komende dagen wordt er door het dierenpark nader onderzoek gedaan. Op dit moment hebben ze wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf.

OOGGETUIGE Quinty Ruitenbeek stond oog in oog met een van de apen en deed haar verhaal aan De Stad Amersfoort: klik hier om dit verhaal te lezen. 

De dierentuin is erg verdrietig over het incident en over het verlies van beide apen, die al heel lang in het dierenpark woonden. Chimpansee Mike was al ouder dan 50 jaar en heeft bijna zijn hele leven in Amersfoort doorgebracht. De aap met de grijze baard gold als een boegbeeld van de dierentuin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie