Violist Sergey Arseniev en gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas
Violist Sergey Arseniev en gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas Merlijn Doomernik

Guitaromanie in St. Aegtenkapel

31 oktober 2020 om 13:54 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Op zondag 8 november aanstaande zullen meestergitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas samen met de bekende violist Sergey Arseniev en sopraan Henriette Feith een concert geven onder de naam Guitaromanie. Verwijzend naar de beginjaren van de 19e eeuw, waarin er een ware gitaarrage heerste, presenteren zij een programma waarbij de grote veelzijdigheid van de gitaar als ensemble instrument wordt belicht. In dit geval als ideale partner van zang en viool in werken van Giuliani, Schubert maar ook Rodrigo, de Falla of de veel minder bekende Braziliaan Assad. Het concert zal twee keer gespeeld worden in de St. Aegtenkapel in Amersfoort.

Weinig instrumenten combineren zo mooi met gitaar als een solo viool. Zang en gitaar is uiteraard ook een uitstekend huwelijk. Vele componisten schreven dan ook voor deze twee combinaties maar repertoire voor gitaar (laat staan twee!), zang en viool is enigszins beperkt. Dat weerhield dit ensemble er niet van om een programma samen te stellen waarin ook enkele tutti werken te horen zullen zijn. De gitaar vormt in dit programma de rode draad: in de vorm van een heel orkest dat uit de twee gitaren wordt getoverd (Aranjuez, ma Pensée- Rodrigo), als vurige aanjager van Spaanse hartstocht in een lied van de Falla en juist subtiele tegenstem van de viool in de prachtige Arpeggione sonate van Schubert.

Dat er schitterend hedendaags repertoire bestaat voor twee gitaren en viool bewijst het werk Gypsy Songs, van de Braziliaanse gitarist en componist Sergio Assad (1952) dat gebaseerd is op traditionele Hongaarse melodieën. En dat de tango mede is ontstaan in Uruguay, in Montevideo, wordt door het lied El Tango van Alfonso Broqua onderstreept.

Ook nu weer heeft concertorganisatie Music on Chairs eersteklas solisten uitgenodigd die hun sporen op nationale en internationale podia ruimschoots hebben verdiend. Gitaristen Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas vormen een duo gespecialiseerd in het uitvoeren van muziek op historische gitaren. Zij hebben beiden zeer indrukwekkende carrières en hebben met grote orkesten en dirigenten samengewerkt. Met de veelzijdige violist Sergey Arseniev, eerste violist bij het Nederlands Kamerorkest, werkten zij eerder samen. Diens virtuositeit, gecombineerd met een spontane en intuïtieve benadering van muziek maakt hem tot een perfecte partner. Aangevuld met vast gezicht en stem van sopraan Henriette Feith, initiatiefnemer en programmeur van Music on Chairs, staan zij borg voor een bijzondere middag.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie