Afbeelding
Portaal

Bijzondere gemengde woonvorm voor 208 jongeren in De Pionier

29 oktober 2020 om 14:53 Wonen

AMERSFOORT Op de Kop van Isselt start binnenkort een voor Amersfoort uniek woningbouwproject. De Pionier bestaat uit 208 zelfstandige en betaalbare studio’s voor jongeren tot 30 jaar. 

Wat de Pionier bijzonder maakt, is volgens woningbouwvereniging Portaal dat het om tijdelijke huisvesting voor tien jaar gaat, dat er jongvolwassenen van verschillende achtergronden gaan samenwonen en dat het de start is van de transformatie van dit deel van het bedrijventerrein naar woongebied. 

Donderdag begon de inschrijving voor de toekomstige bewoners. Op www.depionier033.nl kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden en zich aanmelden.

Inmiddels zijn de voorbereidende werkzaamheden op het terrein gestart. De woningen worden naar verwachting in februari 2021 geplaatst. Vanaf mei 2021 trekken de eerste bewoners in hun woningen.

STARTERS De studio’s zijn beschikbaar voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen en vanuit (jeugd)zorg op zich zelf gaan wonen. Die laatsten worden begeleid in de stap naar zelfstandig wonen. De reguliere bewoners zijn jongeren tot 30 jaar die specifiek voor het concept gemengd wonen kiezen. Zij leveren een actieve bijdrage aan het met elkaar ‘samenleven’. 

GEDEELDE VOORZIENINGEN Het complex bestaat uit twee woongebouwen en een langgerekt gebouw langs de Amsterdamseweg waar ooit autobedrijf Smeeing stond. Hierin bevinden zich gedeelde voorzieningen zoals een wasmachineruimte en creatieve werkunits. De groene buitenruimte tussen de gebouwen wordt een heerlijke plek om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De woningen blijven maximaal 10 jaar staan.

De Pionier is een gezamenlijk initiatief van de Amersfoortse corporaties Omnia Wonen, Portaal en gemeente Amersfoort. Voor de Pionier selecteren de betrokken zorginstellingen hun bewoners zelf. Portaal en Omnia Wonen selecteren de overige huurders. Zij hebben hiervoor een geldige inschrijving nodig bij Woningnet Eemvallei en dienen bij inschrijving voor dit project een motivatiebrief aan te leveren. 

Monique Govers, directeur-bestuurder van Omnia Wonen: ,,Bij De Pionier staat het ‘samen’-gevoel centraal. Mensen wonen zelfstandig, maar kijken wel naar elkaar om. Je helpt je buren bijvoorbeeld met klussen of gaat samen koken.”

ZACHTE LANDING Woningcorporatie Portaal deed de afgelopen jaren al ervaring op met verschillende gemengd-wonen projecten in de stad Utrecht. Dit voorjaar werd in voormalig verzorgingshuis De Liendert gemengd wonen in Amersfoort geïntroduceerd. Regiomanager Dorine Lommen: ,,In deze tijd moeten mensen zelfstandig wonen die dat tot voor kort niet deden. Dat kan best lastig zijn. Dan is deze woonvorm een zachte landing voor ze. En met 208 extra woningen doen we iets aan de woningnood in Amersfoort en meer in het bijzonder voor de doelgroep jongeren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie