Afbeelding
Eigen Foto

Brief ministerie voor bijna 52.200 Amersfoorters over invullen Donorregister

29 oktober 2020 om 14:38 Zorg

AMERSFOORT Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Amersfoort die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 6 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 52.200 Amersfoorters. 

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister en kan zijn of haar keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Wie geen keuze maakt, komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels van die persoon na overlijden naar een patiënt kunnen gaan.
Minister van Ark van het ministerie van VWS: ,,Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

GEEN ACTIE, GEEN BEZWAAR Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Puttenaren die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 6 november. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie daarna nog steeds geen actie onderneemt, wordt geregistreerd als ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. 

Hulp bij het invullen van een keuze kan bij een bibliotheek in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch. Een keuze kan altijd worden veranderd in het Donorregister

VERDELING Tot 1 oktober vulde 57,8 procent van de Amersfoorters vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in, meldt het ministerie van VWS. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 54,3 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 34,9 procent wil geen orgaandonor worden en 10,7 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie