Van links naar rechts: Marc Klinkers (provincie Utrecht), Cees Dubbeld en Nico Broeders (bestuur stichting Wegh der Weegen) en Rob Pichler (van de firma Via Van Dalen).
Van links naar rechts: Marc Klinkers (provincie Utrecht), Cees Dubbeld en Nico Broeders (bestuur stichting Wegh der Weegen) en Rob Pichler (van de firma Via Van Dalen). Wegh der Weegen

Provincie plaatst borden Wegh der Weegen

29 oktober 2020 om 10:56 lokaal Deel je nieuws

Wie op de weg tussen Amersfoort en Zeist reist, rijdt op de Wegh der Weegen. Dat wordt sinds 27 oktober bekendgemaakt met een speciaal bord, geplaatst door de provincie Utrecht.

Het bord staat tijdelijk bij de Kwantumhal in Soesterberg, maar wordt binnenkort verplaatst naar de kruising van de Richelleweg met de Amersfoortsestraat. Het materiaal van het bord is hard kunststof dat gemaakt is van reststoffen uit de suikerrietindustrie. Het bord is geleverd door het bedrijf “Via Van Dalen” uit Eemnes.

Een dergelijk bord komt ook te staan aan de 6 toegangswegen van de Wegh der Weegen, de provinciale weg N237 die loopt van de Stichtse Rotonde in Amersfoort tot aan landgoed Vollenhoven bij Zeist.

 

De naam ontstond in de 17e eeuw, toen rond 1650 een begin gemaakt werd met de aanleg van de oorspronkelijk kaarsrechte en 60 meter brede weg.

Amersfoorter Jacob van Campen, destijds bekend als architect en schilder, was de ontwerper van deze weg van Amersfoort tot aan de rand van Utrecht. Van Campen wilde met één grote ingreep, een doorsnijding van de heide, een totale herschepping van het landschap bewerkstelligen. Mensen konden gratis een stuk bouwgrond langs de weg krijgen als ze in ruil daarvoor een stuk van de weg aanlegden en onderhielden. De Amersfoortse aristocraat Everard Meyster maakte een gedicht over de weg en noemde die de Wegh der Weegen.

 

De stichting Wegh der Weegen, die enkele jaren geleden een toekomstvisie (officieel: streefbeeld) lanceerde voor de weg, heeft meer plannen om de bijzondere historie van de weg kenbaar te maken aan de verkeersdeelnemers. Met de gemeenten waarbinnen de weg ligt, wordt overleg gepleegd over het aanbrengen van historische wegaanduidingen met de tekst Wegh der Weegen als toevoeging onder de bestaande straatnamen.

 

BIJDRAGE LEVERANCIER

Voor de realisatie van het project heeft de opdrachtgever gekozen voor het toepassen van duurzame materialen. In dit geval gaat het om reststoffen uit de suikerrietindustrie. Deze HDPE kwaliteit is zeer geschikt voor de toepassingen die de leverancier “Via van Dalen” kan leveren en heeft een primeur om als het gaat de om zoektocht naar verdere verduurzaming van het inkooppakket van wegbeheerders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie