The Elements in 1964 en 1967 met onder meer Ilja Gort als drummer in de flower powertijd.
The Elements in 1964 en 1967 met onder meer Ilja Gort als drummer in de flower powertijd.

Pop- en beatbands uit de sixties gezocht voor tijdsdocument

22 oktober 2020 om 13:12 Muziek

AMERSFOORT Jacques Smulders is voornemens een boek te schrijven met als voorlopige werktitel: ‘Het band- en dansleven’, pop- en beatbands tijdens de sixties in de regio Amersfoort. Hij vraagt daarbij om hulp zodat hij bandleden kan vinden en benaderen. ,,Ik wil zo voorkomen dat ik bands vergeet uit betreffende tijd die er toe deden.”

Het plan is ontstaan door de coronamaatregelen. ,,Mijn huidige band The Sixties Generation ligt plat en ik had dus tijd om na te denken. De sixties is een specifieke tijd waarin het vrijheidsgevoel sterk opkwam met alle uitingen die daarbij hoorden of werden ontwikkeld. Zo ook de livemuziek en vrij dansen nam een grote vlucht.?

Met de komst van Indische Nederlanders werden eind jaren vijftig ook veel zogenaamde indobands opgericht en waren onder anderen The Shadows en The Ventures de grondleggers van de instrumentale nieuwe muziekrichting. ,,The Beatles veranderde de muziekstijl totaal. Het meerstemmig zingen in beatstijl, dat was waar de jeugd op los ging. Ook wereldwijd ontstonden grote bands.” Eind jaren zestig kwamen de DJ’s en verdwenen de bands uit de meeste dansgelegenheden. ,,Een ander aspect was dat het danspubliek, met hun pubertijd in de sixties, zich ‘settelden’ en dat het uitgaan een andere sfeer kreeg voor de meesten.”

Omdat het muziektijdperk de sixties goed te kaderen is, leek het Smulders een goed plan om deze periode regionaal als een document vast te leggen.

Bands die op de lijst staan tot nu toe en waarmee Smulders contact zoekt zijn: Les Barocques uit Baarn, de Ei ei ei en de Klutsers uit Soest, IQ 150 uit Soest, Ovation uit Spakenburg. In Amersfoort zoekt de auteur leden van The Restless Kids; The Hotfighters; The Revellers; The Flaming Arrows; The Poodles; Motown; The Defenders; LP 74 N.

Bandleden of tips over bands zijn welkom via Lapeau@kpnmail.nl. Smulders benadert hen dan met een vragenlijst over de oprichting, tijd van stoppen, de muzikanten, onderlinge verhoudingen in bandverband, danslocaties en optredens in regio en andere anekdotes. ,,Ik zoek ook foto’s die toen, in de dansgelegenheden zijn gemaakt. Van dansend publiek, voor de sfeer en kleding in die tijd.

The Elements in 1964 en 1967 met onder meer Ilja Gort als drummer in de flower powertijd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie