Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Start van aanleg kruidenrijke bermen voor meer bijen, vlinders en andere insecten

20 oktober 2020 om 17:37 Natuur en milieu

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort is dinsdag gestart met het aanleggen van kruidenrijke bermen, in de hoop volgend jaar al meer bijen, vlinders en andere insecten te lokken.

De gemeente legt op zes locaties in Amersfoort kruidenrijke bermen aan voor een betere biodiversiteit: de Kattenbroekerweg, Bolwerk, Holkerweg, Maleweteringpark, Trekvogelweg en Zangvogelweg (zie de afbeeldingen hieronder).

Vanaf oktober wordt de grond op deze locaties voorbereid. Dat is volgens de gemeente nodig voor een succesvolle ontwikkeling van de kruiden. Er wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de grond. Waar nodig wordt de grond verbeterd om voor een ideale start voor een kruidenrijke berm te zorgen.

,,Vervolgens zaaien we een mengsel van kruiden en bloemen en planten we bollen. Het zaaimengsel is in Nederland gekweekt en past bij het landschap. Zo hebben de uiteindelijke begroeide plekken de meeste kans op bij-, vlinder- en insectbezoek. De bollen geven in het voorjaar ook nog een extra fleurig beeld. In de komende vijf jaar ontstaat dan een stabiele begroeiing.

WISSELEND BEELD Het kruidenmengsel bestaat uit éénjarige, tweejarige en meerjarige soorten. Het eerste jaar zullen de eenjarigen het beeld bepalen. Denk daarbij aan rijkbloeiende klaprozen en kamille. Deze soorten zullen de volgende jaren verdwijnen. Het tweede jaar is een overgangsjaar. Via tweejarigen (bijvoorbeeld margrieten) gaat de vegetatie zich ontwikkelen naar een vaste vegetatie. Dit is het doel van de ontwikkeling: een vegetatie met vaste soorten die jaarlijks terugkeren. Het beeld van deze vaste vegetatie bestaat uit een ruige beplanting met gras en kruiden. Kruidensoorten die daarin voorkomen zijn bijvoorbeeld duizendblad, rolklaver, knoopkruid, heelblaadjes en vijfdelig kaasjeskruid.
Een impressie van het te verwachten beeld de eerste jaren, is hier te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie