Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

‘Kees Kap’

21 oktober 2020 om 11:00 Column

‘Where have all the flowers gone, long time passing, where have all the flowers gone, long time ago.’ (Pete Seeger 1955).

‘Sag mir wo die blumen sind, wo sind sie geblieben, sag mir wo die blumen sind, was ist gescheh’n.’ (Marlene Dietrich 1962).

‘Zeg me waar de prachtige bomen zijn, waar zijn ze toch gebleven, vertel me waar de bloeiende bomen staan, wat is er toch gebeurd, zeg me waar de gezonde bomen zijn, er wordt door de bewoners erg om getreurd.’ (Joop de Keijzer 2020).

En weer komt een buurt in opstand tegen massale bomenkap. Dit keer de Borgesiuslaan in het Bergkwartier waar Japanse sierkersen worden omgezaagd. Bezwaren werden terzijde geschoven door het gemeentebestuur. Niet alle bomen zijn vitaal genoeg om de rioleringswerkzaamheden te overleven dus is besloten om alles in één keer drastisch te kappen. Wordt ook hier weer niet erg makkelijk de zaag gezet in overwegend gezonde bomen?

Van de week werd hier in de IJsselstraat bij het kinderspeeltuintje een kolossaal gat gegraven. Vervolgens komt er een enorme tractor met gigantische aanhanger uit Hoogland die het gat weer opvult met een lading zand. Daarna gaat die irritante houten paal weer de grond in met geplastificeerde kaart waarop staat waar we moeten zijn voor inlichtingen over de bomenplant.

Als uw stukkiesschrijver, tevens veel gevraagd bomenknuffelaar bij vrouwelijke exemplaren, een rondje Bos Birkhoven fietst om het bankhangen effe te onderbreken kijkt hij met bedroefd gemoed naar de verwoesting op de BW laan, Daam Fockemalaan en Stichtse Rotonde. In 2007 nog de groenste stad van Europa, dertien jaar later bungelen we ergens onderaan de ranglijst. Amersfoort, ‘Stad Met Een Hart’, maar helaas niet voor weerloze bomen de laatste tijd. Maar treurt niet bergbewoners, er komt gezonde jonge aanplant voor terug maar dat duurt een halve eeuw voordat dit weer volwassen bomen zijn en jaarlijks prachtig bloeien.

Het zal echter de kroegbazen, restauranthouders en theaterdirecteuren effe niet boeien deze onbezonnen kaalslag want die hebben echt wel wat anders aan hun hoofd. De ‘Afhaal’ en ‘To Go’ mailtjes van de restaurateurs in Amersfoort stromen binnen. Uw stukkiesschrijver, tevens begaafd culinarist, gaat proberen om twee/drie keer in de week een maaltijd te laten bezorgen. Een boerenkoolstamppot met runderworst of hutspot met runderstoof van restaurant De Noot uit Hoogland, bij Merlot ‘To Go’ negen keer proeven, bij Citroen & Peper met zijn smakelijke daghappen. Bekijk de websites met heerlijke gerechten van het Bergpaviljoen of restaurant Mei in de Krommestraat.

Lieve lezers, hou vol, lach op zijn tijd, blijf gezond, houd afstand, zorg voor een lang lontje, kijk vooruit want volgende week is er gewoon wéér zo’n literair hoogstandje van uw stukkiesschrijver, tevens beste stofzuigert en pistachepeller van Amersfoort!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie