Afbeelding
Pixabay

Amersfoort zet subsidie voor vergroening daken voort

14 oktober 2020 om 15:46 Natuur en milieu

AMERSFOORT Bij wijze van proef stelde de gemeente Amersfoort begin dit jaar subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Dit financiële steuntje in de rug voor huiseigenaren leverde Amersfoort 77 nieuwe groene daken op, met een gezamenlijke oppervlakte van 1434 vierkante meter. Vanwege het succes zet de gemeente de regeling de komende vier jaar in aangepaste vorm voort voor een totaalbedrag van 100.000 euro per jaar. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren de subsidie aanvragen.



Werken aan vergroening, vergroten van biodiversiteit, waterrobuustheid en klimaatbestendigheid kan de gemeente niet alleen. Wethouder Kees Kraanen (Klimaatadaptatie en Groen): ,,Groene daken maken onze stad meer klimaatbestendig. Om Amersfoort klaar voor de toekomst te maken, hebben we ook inwoners nodig. Met deze subsidie stimuleren we huiseigenaren de komende vier jaar hun daken te beplanten en te vergroenen.”

PILOT Groene daken zien er niet alleen leuk uit, ze bieden ook veel voordelen, vindt de gemeente. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, zorgen voor verkoeling, verhogen het rendement van zonnepanelen, verminderen geluidsoverlast en zorgen voor meer planten, dieren en insecten in de stad. Platte daken van particuliere huiseigenaren kunnen hiervoor benut worden. Daarom diende de raad in oktober 2019 de motie ‘Het dak op’ in om een proef te doen met subsidiëring. In 2020 was hiervoor 40.000 euro beschikbaar.

Al snel bleek een grote belangstelling voor de regeling. Uit de reacties van particuliere huiseigenaren concludeert de gemeente dat de subsidie doorslaggevend of versnellend heeft gewerkt. Sommigen voerden de aanleg van een groen dak grootschaliger aan, dan ze zonder subsidie zouden hebben gedaan. Ook gingen veel bewoners samen aan de slag, onder andere in de Verhoevenstraat.

De subsidie krijgt een vervolg. Er komt meer geld per jaar beschikbaar - 100.000 euro,- per jaar - maar de regeling wordt aangepast. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen meer typen groene daken. De gemeente hoopt zo meer mensen te bewegen hun dak te vergroenen. De regeling wordt momenteel uitgewerkt en later dit jaar bekendgemaakt. Vanaf begin 2021 kunnen huiseigenaren een aanvraag indienen.  



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie