Student Elias Denys in de woonkeuken van De Lichtpen in De Hoef-West.
Student Elias Denys in de woonkeuken van De Lichtpen in De Hoef-West. José Vorstenbosch

Wonen in het Hoefkwartier: verbinding tussen jongeren in De Lichtpen

18 oktober 2020 om 10:30 Wonen

AMERSFOORT Bedrijventerrein De Hoef-West verandert de komende jaren in het Hoefkwartier, een wijk voor wonen, werken en leren. Kantoorgebouwen worden gesloopt voor nieuwbouw of omgevormd tot wooncomplex.

,,In het begin wilde ik geen gangmaker zijn. Ik wilde gewoon prettig wonen.” Elias Denys (22) is sinds maart 2019 kamerbewoner van De Lichtpen in De Hoef-West. In dit voormalige kantoorgebouw, dat jarenlang leegstond, zijn 85 kamerwoningen en sinds enkele maanden ook 53 sociale huurwoningen gevestigd.

De noordelijke vleugel heeft per verdieping zeventien kamers, een woonkeuken en gezamenlijke sanitaire voorzieningen. Elias, student Media & Marketing, viel direct voor de relatief goedkope kamer en ‘’perfecte” locatie. Vooraf moest hij wel een motivatiebrief sturen, omdat het een project voor ‘gemengd wonen’ is. Naast studerende en werkende jongeren wonen er jongeren die begeleid worden door Kwintes, het Leger des Heils en De Tussenvoorziening.

Toen Elias een tijdje op de gang woonde, werd hij toch gangmaker

Projectleider Gerard Schulten van Gapph Vastgoedbeheer spreekt over ,,dertig vragende en 55 dragende bewoners”. ,,Ze wonen bewust door elkaar, zonder stempeltjes. Het beheer is gericht op verbinding tussen de verschillende jongeren.” De gangmakers, twee per verdieping, vormen een belangrijke schakel tussen bewoners en beheerder. ,,Zij zijn onze ogen en oren. Bij overtreding van de huisregels gaan zij het gesprek aan.”

Toen Elias een tijdje op de gang woonde, werd hij toch gangmaker. ,,Ik wilde de dingen die niet goed liepen aanpakken. Het is best een pittige rol, maar ook leerzaam. Je leert duidelijk te zijn, komt steviger in je schoenen te staan.” Als het écht uit de hand loopt, hoeft hij niet als boeman op te treden. Gerard: ,,Dan kom ik in beeld. Bewoners kunnen twee keer een gele kaart krijgen, een rode kaart betekent einde contract.”

Het doel van gemengd wonen is mooi, de praktijk blijkt soms weerbarstig. Gerard: ,,Het kost tijd om een community op te bouwen. Je bent afhankelijk van de medewerking van bewoners. Van tijd tot tijd bespreken we dan ook met mensen of ze wel op de juiste plek zitten.” Toch zijn er volgens hem ook mooie initiatieven. ,,Zo ging een groep jongeren uit zichzelf buiten opruimen. Bewoners hebben ook een draaiboek voor evenementen bedacht.” Net zoals de beheerder denkt Elias dat het project kans van slagen heeft. ,,Je moet er energie in blijven steken. Gewoon doorgaan en blij zijn met elk goed initiatief.”

Dit artikel wordt aangeboden door WBT Zielhort en Wijkraad Schothorst met subsidie van de gemeente Amersfoort en Indebuurt033.
Zielhorst: wbt@wijkzielhorst.nl of www.wijkzielhorst.nl.
Schothorst: wijkraadschothorst@gmail.com of www.inschothorst.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie