Afbeelding
Foto door form PxHere

Rentes persoonlijke leningen stijgen niet ondanks coronacrisis

12 oktober 2020 om 15:14 Partnercontent

De coronacrisis laat zijn sporen achter in elke denkbare sector. Economisch gezien zitten zowel bedrijven, als zelfstandigen in zwaar weer. Hoe lang de coronacrisis nog zal aanhouden is niet bekend. Om te voorkomen dat de economie nog meer zwaardere klappen te verduren krijgt, is een reeks van maatregelen genomen.

De Europese Centrale Bank, de ECB, wil de impact van de coronacrisis beperken door het voor banken aantrekkelijker te maken, geld te lenen tegen een lager rentetarief. Doordat de banken deze mogelijkheid krijgen aangeboden, kunnen zij zelf ook weer geld aan consumenten uitlenen, eveneens tegen een laag tarief.

Banken worden hierin gestimuleerd door het ECB, door 0,5% geld toe te krijgen als ze gebruik maken van het aanbod. Sinds juni 2020 heeft het ECB een zeer goedkope optie beschikbaar gesteld, waarbij banken tegen een zeer lage rente, geldbedragen van het ECB kunnen lenen, waarbij de looptijd van die lening slechts 1 jaar is. Enige voorwaarde die hiervoor geldt, is dat het geld ten goede komt aan het noodlijdende MKB, het Midden en Klein Bedrijf.

Rentes op persoonlijke leningen

Geld lenen kost per definitie geld. Dat het effect op persoonlijke leningen ten tijde van de coronacrisis te verwaarlozen is, laat zich echter goed verklaren. De aanhoudende lage rentestanden maken de financiële situatie bij een lening beheersbaar. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer er geleend wordt, des te lager is de rente. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het wel zaak om uitsluitend datgene te lenen, dat werkelijk benodigd is.

Heb jij al enige tijd een persoonlijke lening lopen, maar dreig je in de knel te komen door de impact van de coronacrisis? Misschien kun je dan kijken of het mogelijk is, jouw persoonlijke lening om te zetten. Grote kans dat de huidige rente beduidend lager is, dan de rente die jij destijds voor je lening hebt afgesloten.

Het bankwezen realiseert zich terdege, dat de coronacrisis ons ongevraagd allemaal raakt. Om die reden zijn banken veelal coulant geweest, door een tijdelijke rentestop in te voeren om mensen en bedrijven zo wat lucht te geven. Vooral als er sprake is van meerdere leningen, is het mogelijk deze om te zetten naar 1 lening, met gebruikmaking van de lage rentestand die momenteel geldt. Het lijkt tegenstrijdig dat banken zo handelen, maar zij weten heel goed, dat als het helemaal spaak zou lopen, niemand zijn lening meer terug zal kunnen betalen. Daar zijn zij zelf ook niet bij gebaat. Door dus mee te denken en goedkopere alternatieven te bieden, is het vooruitzicht op terugbetalen van de lening, voor hen een logische keuze.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie