Afbeelding
Gemeente Amersfoort

SP en Amersfoort2014 eisen opheldering van wethouder wonen

1 oktober 2020 om 20:07 Politiek

AMERSFOORT De Alliantie is van plan om alle sociale woningen in Celzusterenstraat en omgeving in het centrum van Amersfoort op termijn te verkopen. De SP en Amersfoort2014 eisen daarover opheldering van wethouder Menno Tigelaar. Daarom hebben zij vragen aan het college gesteld.

,,Amersfoorters staan jarenlang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Tegelijkertijd blijven de Amersfoortse woningcorporaties woningen verkopen. Onbegrijpelijk”, zeggen Marc Smits (SP) en Menno Fousert (Amersfoort2014) in een gezamenlijke verklaring. ,,Het is niet uit te leggen dat er tijdens deze wooncrisis sociale woningen aan de lopende band verdwijnen.” 

‘ONBETAALBAAR’ ,,In hartje Amersfoort maakt De Alliantie het helemaal bont”, vervolgen de fracties. ,,Elke woning die leeg staat of komt te staan wordt verkocht, zo kondigde deze woningbouwcorporatie via een brief aan de huurders aan. Vergelijkbare woningen staan nu te koop of te huur voor bedragen die voor veel Amersfoorters niet op te brengen zijn. Daarmee wordt onze stad -en specifieker het centrum van Amersfoort- nog onbetaalbaarder voor de mensen die het meeste last hebben van de wooncrisis: mensen met een laag en midden inkomen.” 

Daarom willen de SP en Amersfoort2014 dat de wethouder van wonen ingrijpt. ,,Het is immers zijn taak om het aantal betaalbare woningen te vergroten, niet te verkleinen.” Smits en Fousert hebben daarom onderstaande vragen gesteld aan wethouder Tigelaar.

1. Bent u ervan op de hoogte dat De Alliantie voornemens is om alle sociale huurwoningen die leeg (komen te) staan in de Celzusterenstraat en omgeving te verkopen?
2. Deelt de wethouder de mening van de SP en Amersfoort2014 dat het tijdens deze wooncrisis onbestaanbaar is betaalbare huurwoningen structureel te verkopen?
3. Hoe rijmt u deze structurele verkoop met de afspraken om de verkoop van sociale huurwoningen te matigen?
4. Deelt u onze mening dat, in het kader van gemengde wijken, het juist in het centrum onverstandig is sociale huurwoningen structureel te verkopen?
5. Bent u op de hoogte dat vergelijkbare woningen nu worden aangeboden voor 1500 euro huur per maand. Vindt u dat een aantrekkelijk vooruitzicht? Zo nee, wat gaat u er dan aan doen om dit te voorkomen?
6. Gaat u De Alliantie op het matje roepen om de structurele verkoop van sociale huurwoningen in deze buurt te stoppen? Zo ja, wanneer kunnen wij de uitkomst verwachten? Zo nee, waarom niet?
7. Kunt u ons informeren welke woningen binnen de gemeente Amersfoort nog meer op de nominatielijst van de woningcorporaties staan om binnen nu en 5 jaar verkocht te gaan worden? Zo nee, waarom kunt u dat niet en binnen welke termijn kunt u deze lijst wel aanleveren? Zo ja: kunt u deze lijst zo spoedig mogelijk aan ons versturen?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie