Gilah Evers: ,,Vanuit mijn beleving van het jodendom zie ik het coronaavirus als een soort spirituele krachtoefening.”
Gilah Evers: ,,Vanuit mijn beleving van het jodendom zie ik het coronaavirus als een soort spirituele krachtoefening.” Levy Evers

Gilah Evers over gevolgen corona voor synagoge: ‘Virus schudde ons wakker’

4 oktober 2020 om 07:30 Religie

AMERSFOORT Iedere kerk merkt het effect van de corona-preventiemaatregelen. Het groeten bij de uitgang maakt plaats voor appcontact, vieringen worden voor een groot deel online meegevierd, en pastoraat, doop, en het delen van brood en wijn veranderen soms van gestalte, omdat maatregelen dat vragen. Hoe gaat dat in de synagoge? Een gesprek met Gilah Evers, echtgenote van rabbijn Evers.

Geurt Roffel

,,Het bestuur gaat bij ons over de preventiemaatregelen, die hebben veel werk gedaan. De sjoel, de synagoge, is nu zo ingericht dat iedereen met de anderhalve meter afstand in de sjoel kan die dat wil. Eigenlijk is het zo dat de religieuze dingen doorgaan, en de sociale dingen niet. We dronken altijd een kopje koffie na de dienst, maar dat gebeurt nu niet. Dat missen mensen. Er komen ook veel minder mensen bij elkaar op bezoek. We hebben altijd best veel gasten bij ons thuis, dat is nu veel minder.”

LOOFHUTTENFEEST ,,Binnenkort is het Soekot, Loofhuttenfeest. Normaal gesproken organiseren we dan altijd een grote avond voor de joodse gemeente bij ons thuis. Dan is de huiskamer vol, staat de soeka (de loofhut) en wordt er ook gegeten. De soeka is een permanente aanbouw aan ons huis, waarvan het dak voor het Loofhuttenfeest wordt aangepast. Nu nodigen we noodgedwongen de gasten verdeeld over de dag uit. Dat is toch anders dan een feestavond: of je twintig mensen op een avond ontvangt voor een bijeenkomst, of dat ze twee-aan-twee een kopje koffie komen drinken.”

,,Wat ik leuk vind, is dat gemeenteleden erg meedenken en betrokken zijn. Ze willen het graag zo goed mogelijk doen, zodat we toch verder kunnen met de diensten. Dat is een voordeel van deze crisis. Als iets blijft zoals het altijd is geweest, dan sukkel je verder. Nu konden we niet verder sukkelen, omdat we allemaal wakkergeschud zijn. We lieten zien: we zijn niet ingeslapen, maar enthousiast. Het doet ertoe voor ons.”

,,Corona zelf vond ik in het begin vreselijk; ik dacht: ‘Dit kan niet lang duren.’ Toen duurde het langer. Ik dacht: ‘Ik moet iets vinden waarmee ik ook mijn geloof kan voeden’ en vond een appgroep waaraan ik veel steun heb, omdat we open zijn tegen elkaar en elkaar in het geloof ondersteunen. Er zit een soort coachingsaspect in, ik leer ervan hoe je met gevoel omgaat dat je niet prettig vindt, hoe je dat kunt ombouwen tot iets waar je creatief mee om kunt gaan en ten positieve kunt keren.”

,,Vanuit mijn beleving van het jodendom zie ik het virus niet als een straf, of als iets slechts. Ik zie het als een soort spirituele krachtoefening. Net zoals we onze spieren sterken en het niet altijd leuk is om die oefeningen te doen, zo is het in het spirituele leven ook dat we soms oefeningen moeten doen en dat we daar sterker uitkomen.”

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie