Van links naar rechts: Jesse Fitié, Rafaël Houkes, Jippe Hoogeveen, Hanne Snijders en Tjeerd Morsch in Egmond aan Zee, waar zij de wedstrijd maakten. Jovan Gerbscheid ontbreekt op de foto.
Van links naar rechts: Jesse Fitié, Rafaël Houkes, Jippe Hoogeveen, Hanne Snijders en Tjeerd Morsch in Egmond aan Zee, waar zij de wedstrijd maakten. Jovan Gerbscheid ontbreekt op de foto. Internationale Wiskunde Olympiade

Amersfoorters pakken brons op prestigieuze wiskundewedstrijd

29 september 2020 om 07:01 Onderwijs

AMERSFOORT Bij de Internationale Wiskunde Olympiade 2020 hebben Tjeerd Morsch (18) en Hanne Snijders (18) uit Amersfoort een bronzen medaille bemachtigd. De prestigieuze wiskundewedstrijd voor scholieren zou in juli in Sint-Petersburg, Rusland, worden georganiseerd, maar werd in plaats daarvan vanwege corona afgelopen week als wedstrijd-op-afstand in alle deelnemende landen gehouden.

De 18-jarige Tjeerd Morsch ging naar het Corderius College Amersfoort en studeert nu Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij scoorde maandag 16 punten. Stadsgenoot Hanne Snijders pakte 15 punten. Zij studeert Wiskunde en Natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hanne behaalde al twee keer brons bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes.

Jippe Hoogeveen (18) uit Odijk en Jovan Gerbscheid (17) uit Amsterdam wonnen met 31 punten beiden een gouden medaille en ook teamgenoten Jesse Fitié (18) (zilver) en Rafaël Houkes (18) (brons) gingen met eremetaal naar huis. 

WEDSTRIJD-OP-AFSTAND De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer honderd landen. Normaal gesproken vindt dit zevendaagse evenement in juli plaats in het organiserende land – dit jaar zou dat in Sint-Petersburg, Rusland, zijn – maar vanwege het coronavirus was de wedstrijd in eerste instantie uitgesteld naar september. Later is besloten het evenement als wedstrijd-op-afstand plaats te laten vinden, met videosurveillance vanuit Rusland en onafhankelijke waarnemers in alle deelnemende landen. Leerlingen werkten, op een centrale plek in hun eigen land, op twee achtereenvolgende wedstrijddagen individueel aan in totaal zes opgaven van hoog wiskundig niveau. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen.

MEDAILLE Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 616 deelnemers kregen de beste 49 een gouden medaille, de 112 besten daarna een zilveren en de volgende 155 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland op de 29e plaats van de 105 deelnemende landen. China voerde het landenklassement aan, met een voorsprong van 30 punten op Rusland, dat tweede werd.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum) en Jeroen Huijben (Universiteit van Amsterdam). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, Noordhoff Uitgevers, Optiver, Cito, Dassault Systèmes, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Landgoed De Rosep.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie