Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Gemeente reserveert ruim anderhalf miljoen voor ‘vergroenen’ van bushokjes

23 september 2020 om 17:48 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft 1,6 miljoen gereserveerd voor het vervangen van de bestaande bushokjes naar abri’s met een groen dak, een glazen dak of een bovenkant met zonnepanelen. Aan het einde van dit jaar worden de eerste veranderingen zichtbaar. 

door Jeroen van der Veer

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Dat is de gedachte van de gemeente die de bushokjes ‘groener’ wil maken. Met beplanting op de daken van bushokjes wil de gemeente uitstralen dat ze een groene stad zijn. Daarnaast draagt het bij aan een hogere natuurwaarde, onder meer als drachtplanten voor bijen. Nadeel daarvan kan echter wel zijn dat er bijen rondom de abri’s zijn, maar volgens de gemeente zullen deze op de daken zitten en niet in het bushokje.

De beplanting heeft nog een voordeel: de abri warmt overdag minder snel op, maar koelt door de aanwezigheid van de vochtige grondlaag ‘s nachts ook minder snel af. In totaal krijgt Amersfoort 65 bushokjes met daarop een groen dak. Deze worden vooral geplaatst langs de meeste hoofdwegen, bij winkelcentra, de stations Vathorst en Schothorst en op de Berg.

Zonnepanelen worden toegepast op het Stationsplein. Hier bestaat de mogelijkheid de panelen van 10 abri’s te koppelen en aan te sluiten op e´e´n elektrakast. Deze zonnepanelen leveren uiteindelijk naar verwachting 70% op van de stroom die nodig is voor verlichting van alle abri’s en reclamevitrines.

In totaal krijgt Amersfoort tien abri’s (op het Stationsplein) met zonnepanelen en zullen er ook 61 abri’s elders in de stad worden voorzien van glazen daken. Voor dit alles heeft de gemeente een bedrag van 1,62 miljoen gereserveerd.  

TERUGVERDIENEN De bushokjes komen volledig in eigen beheer van de gemeente omdat het contract met de oude eigenaar is afgelopen. Nu gaat Amersfoort zelf de reclamevitrines verhuren en de winst daarvan gaat naar de gemeente. Volgens verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen is de verwachting dat de bushokjes binnen zes jaar terugverdiend zijn. ,,Alles daarna is dus pure winst en daar hebben de inwoners profijt van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie