Hannah Blom maakt ‘ruimtelijke tekeningen’ in metaal en zoekt de balans tussen ordening en chaos.
Hannah Blom maakt ‘ruimtelijke tekeningen’ in metaal en zoekt de balans tussen ordening en chaos. Martin Huizenga
Video

Jarig LKG de Ploegh houdt meerdere jubileumexposities

30 september 2020 om 15:00 Kunst

AMERSFOORT De Amersfoorters Toon Tieland, Max Keuris en Joop Traarbach vinden elkaar in de Tweede Wereldoorlog in het illegale bestaan van kunstenaar. Zij besluiten na mei 1945 de kunst-akker om te gaan ploegen onder de naam ‘De Ploegh’.

Martin Huizenga

Het drietal groeit in de loop der jaren tot een Landelijk Kunstenaars Genootschap (LKG) met rond de honderd leden en is na omzwervingen terug in Amersfoort. Het jaar 2020 zou bol kunnen staan van de festiviteiten. Veel vieringen en jubilea zijn van ’75 jaar na WOII’. Maar ja, afstand houden, binnen blijven en als de tweede golf doorzet ‘nablijven’. Het zou de feestvreugde kunnen dempen. LKG De Ploegh herbergt genoeg creativiteit om zich te verheffen met een spectaculaire uitweg in navolging van hun oprichters. Het vrije werk van alle leden moet beleefd worden in alle openheid en vrijheid en voor iedereen!

ZIELENROERSELEN Onder de titel ‘Toen - Nu - Straks’ geven op vier locaties de leden hun ‘zielenroerselen’ prijs, al dan niet in combinatie met en geïnspireerd door bestaande exposities. Van 26 september t/m 8 november exposeert De Ploeg in de eigen galerie, Coninckstraat 58. In dezelfde periode in Museum Flehite aan de Westsingel 60. Van 16 oktober t/m 31 maart 2021 in het Eemhuis bij Archief Eemland, Eemplein 73 en de vierde tentoonstelling loopt van 22 oktober t/m 8 november in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8.

De Ploegh; 75 jaar inspireren en uitdagen

ALLE LEDEN IN BEELD In Galerie De Ploegh is van alle leden werk te zien onder het motto ‘Alle leden in beeld’. De Ploegh is uitgegroeid tot een actieve vereniging van kunstenaars met uiteenlopende disciplines. Ze blikken terug maar vooral vooruit met grafiek, keramiek, fotografie en schilderkunst. Tijdens de exposities zijn zij voor een ‘meet & greet’ in levenden lijve aanwezig en aanspreekbaar.

BEP RIETVELD Museum Flehite stelt nu de portretten van Bep Rietveld, dochter van Gerrit, ten toon. Zij tekent in het Jappenkamp portretten van kinderen voor hun moeders. Dat helpt om de oorlog te overleven. Een aantal De Ploegh kunstenaars inspireert dat om klein en intiem werk te maken rondom het thema: ‘Vrijheid = Verbeelding’.

ARCHIEF EEMLAND De expositie in Archief Eemland op het Eemplein is getiteld: ‘Nou gaan we ploegen’. Een aantal plekken in Amersfoort vertelt de historie van De Ploegh en zijn kunstenaars. Onder andere de kunstschool van Martin Brink(1915-1975) heeft deze geschiedenis goed in beeld gebracht. Drie leden van De Ploegh, fotografen, bezoeken deze plekken en maken daar fotografische impressies anno 2020 van.

GERRIT RIETVELD Het Rietveldpaviljoen is ontworpen door architect Gerrit Rietveld (1888-1964) en hij deed dat vanuit een visie: ,,Elke ware schepping verandert het inzicht, de eisen en behoefte van de tijd en komt in botsing met nog heersende eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus een plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de eisen en noodzakelijkheid.” Daarin is hij geslaagd, voorbeelden te over en zijn tijd ver vooruit: Het Rietveld-Schröder huis in Utrecht en de befaamde rood-blauwe stoel. Geïnspireerd door dit citaat leveren 32 kunstenaars van De Ploegh in het Rietveldpaviljoen een onverwachte, experimentele bijdrage, monumentaal en in series klein werk onder de titel: ‘De zielenroerselen van de kunstenaar’.

(Video: Smulders AV/Ewerdt Heideman)


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie