Afbeelding
Bitcoin

Waar kun je in Amersfoort met bitcoin betalen?

17 september 2020 om 06:51 Partnercontent

Niemand kan echt nog om het bestaan en ook belang van bitcoins heen. Hoewel een paar jaar terug de digitale munt leek in te storten, heeft deze toch doorgetrokken en zal deze nu niet snel meer van het toneel verdwijnen.

Het kopen van bitcoin is vaak redelijk eenvoudig, ook in Amersfoort. Maar aangezien het een valuta is, zou je er ook mee moeten kunnen betalen. En hier blijft de cryptocurrency nog een beetje achter. Toch begint het langzaam voet aan de grond te krijgen. We leggen hier uit hoe het betalen met bitcoin werkt en waar je terecht kan om met bitcoin te betalen.

De grote bitcoin revolutie

Het leek een tijd lang toekomstmuziek, maar ook in Nederland is de bitcoin nu echt geïntegreerd. Zowel privé als zakelijk is er steeds meer interesse in bitcoin trading, en ook instituties als de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank doen ondertussen onderzoek naar de potentie van digitale valuta.

Heb jij je al gewaagd aan het kopen van bitcoin? Dan heb je met de huidige bitcoin koers wellicht al redelijk wat opgebouwd. De vraag is nu misschien niet hoe je nog meer bitcoin kan aanschaffen, maar waar je deze juist weer zou kunnen uitgeven.

Betalen met bitcoin

Bitcoin is een puur digitale munt. Er bestaat geen bitcoin briefgeld, en officieel is het ook geen wettig betaalmiddel in Nederland. Het is wel vastgesteld dat het als ruilmiddel kan dienen, en wel degelijk een bepaalde waarde heeft. De bitcoin koers schommelt echter nogal, en zolang we de prijs van bitcoin zelf in euro’s blijven uitdrukken, zal deze ook steeds in waarde blijven veranderen.

Om ergens met bitcoin te betalen, moet je hier dus rekening mee houden. De bitcoin die je vandaag voor een kopje koffie uitgeeft, hadden morgen twee kopjes koffie waard kunnen zijn. Of maar een half kopje, in welk geval je dus een goede deal hebt gekregen. Om bitcoins accepteren voor winkeliers makkelijker te maken, zijn er diensten die betaalde bitcoin gelijk omzetten naar euro’s, om zo het risico van een waardedaling te minimaliseren.

Ondanks de nog wat onduidelijke status van bitcoin en andere cryptocurrencies als zijnde geld, ruilmiddel of vermogensrecht, kun je er toch op verschillende plekken in Nederland al mee betalen. Hoe werkt dat dan precies? Het ligt eraan of je online of in de winkel met bitcoin wilt betalen.

Online met bitcoin betalen

Online zijn er steeds meer winkels en sites die bitcoin accepteren als betaling voor hun producten of diensten. En dit aantal groeit gestaag, dus er wordt steeds meer mogelijk. Tussen een transactie in bitcoin met een online aanbieder zit er vaak een bitcoin betaling faciliteerder. Deze geef je toegang tot het bitcoin wallet, waar je je bitcoin bewaart, en zo wordt de betaling afgehandeld.

Omdat een van de grote voordelen van bitcoin is dat de transactie direct verwerkt wordt, is de betaling ook in een fractie van een seconde voltooid. Omdat er ook geen derde partij, zoals een financiële instelling, aan te pas komt om de betaling te verwerken, zijn de transactiekosten vrijwel nihil. Heb jij thuis al wel eens eten laten bezorgen dat je met bitcoin betaald hebt? Of die nieuwe modem online met bitcoin bestelt?

Lokaal met bitcoin betalen

Naast online kun je op steeds meer plekken ook op locatie met bitcoin betalen. Daarmee wordt het pas echt een werkelijk betaalmiddel. Verschillende horecagelegenheden en winkels accepteren al digitale valuta. Hiervoor heb je wel ook weer een bitcoin wallet nodig, die vaak via een app het inzetten van je bitcoins faciliteert.

In Amersfoort kun je lokaal bijvoorbeeld terecht bij Bas Stoker, voor het betalen van pianolessen met bitcoin. Bitcoin worden ook geaccepteerd bij Avondwinkel Het Soesterkwartier, Mobisun en Scrum Shop, en bij Droomwereld is zelfs een heuse bitcoin ATM te vinden, waar je met contant geld bitcoin kan kopen of verkopen. Ga je naar Utrecht, of beter nog Arnhem - ook wel de bitcoin hoofdstad van Nederland genoemd - dan worden de opties helemaal groot. Overzichten online vertellen je precies waar bitcoins al geaccepteerd worden.

Kun je in een winkel of café met bitcoin betalen, dan zie je dit vaak aangegeven met een bordje of sticker bij de kassa. Heb je je keuze gemaakt, dan zal de medewerker je gewenste aankoop gewoon aanslaan, en net zoals wanneer je met pin of bijvoorbeeld Apple Pay zou betalen, activeer jij je bitcoin app. Vaak heeft de winkelier ook een app om de transactie te voltooien, waar je bijvoorbeeld via een QR de betaling kunt voldoen, maar heuse bitcoin betaalterminal, net als een pinautomaat, worden ook steeds meer beschikbaar.

Hoewel je op dit moment nog niet een hele dag in Amersfoort zou kunnen overleven wanneer je alleen met bitcoin wilt betalen, begint de mogelijkheid toch steeds meer te verschijnen in het dagelijkse betalingsverkeer. Zeker is dat ontwikkelingen in digitale valuta razendsnel gaan en dat het wellicht slechts een kwestie van tijd is voor bitcoin overal geaccepteerd gaan worden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie