Alles op afstand.
Alles op afstand. Smulders AV

Wijk Kattenkampen viert nieuwe herinneringsboom en voegt audiotour toe

15 september 2020 om 19:23 Historie

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius heeft zaterdag 12 september in de wijk De Kattenkampen (Pauwstraat, Reigerstraat, Kalkoenstraan, Zwaanstraat, Heiligenbergerweg en Bisschopsweg) de laatste steen gelegd in een herdenkingscirkel. 

Deze cirkel herinnert aan de bevrijding en specifiek aan de ‘Bevrijdingsboom’ die daar in juni 1945 is geplant en helaas vorig jaar vervangen moest worden door een nieuwe boom. Deze bijeenkomst werd begeleid door doedelzakspelers, omdat zij ook tijdens het planten van de boom aanwezig waren (dit waren militairen van het Canadese bevrijdingsleger).

NIEUWE BOOM De bevrijdingscirkel bestaat uit 56 natuurstenen klinkertjes met daarop een tekst geschreven door een kunstenares uit de buurt: ‘Toen de vrede eindelijk gekomen was, plantte de buurt hier op 2 juni 1945 een bevrijdingsboom. Vele jaren leefden en speelden we rondom onze boom op deze dierbare plek, in vrijheid. Nu staat hier een nieuwe boom, die ons opnieuw verbindt en getuige zal zijn van alles wat wij samen nog mogen beleven.’

AUDIOTOUR Naast de herdenkingscirkel heeft de buurt ook een audiotour ontworpen met het thema ‘vrijheid’. Op een website zijn verschillende audiofragmenten geplaatst die refereren aan plaatsen in de buurt waar in of vlak na de oorlog opmerkelijke zaken hebben plaatsgehad. In deze audiofragmenten (benaderbaar via een QR-code) zijn dagboekfragmenten uit de oorlog opgenomen van een bewoonster van onze buurt. Zij is helaas vorig jaar overleden. Dit alles zorgt voor een levendig en aangrijpend verhaal. De audiotour zal ook worden aangeboden aan de omringende basisscholen.

Een QR-code van de audiotour.
Doedelzakken.
De burgemeester legt een steen.
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie