Notaris Guido van der Brug.
Notaris Guido van der Brug. BBDNotarissen
Advertorial

De Specialist: ‘Maak een levenstestament’

16 september 2020 om 15:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Veel mensen denken dat een levenstestament alleen gaat over medische zaken. Het gaat echter vooral over je bezit, zoals je huis en je geld. En dat je vrij bent je geld aan je kinderen te schenken indien je dement mocht raken”, legt notaris Guido van der Brug. 

,,Onlangs kwam ik het in mijn praktijk weer tegen. Moeder, weduwe, verblijft in een verpleeghuis vanwege dementie. Omdat er geen levenstestament was opgesteld heeft de kantonrechter een kind tot bewindvoerder benoemd.”

,,Het kind heeft het ouderlijk huis, met toestemming van de kantonrechter, verkocht. Er staat nu bijna 400.000 euro op de bank. De twee kinderen willen graag een groot deel van dit bedrag aan zichzelf en de kleinkinderen gaan uitkeren. De kantonrechter weigert echter toestemming voor deze schenkingen omdat de schenkingen niet in het belang van moeder zijn en zij ook in het verleden dergelijke schenkingen niet deed. Jammer, want nu gaat het geld pas naar de kinderen na overlijden van moeder en moet er dan veel erfbelasting worden betaald en tot dat moment ook zorgkosten.”

Schenk aan je kinderen zonder de kantonrechter

VOLMACHT GEVEN Indien moeder een levenstestament had opgesteld, had dat voorkomen kunnen worden. Een kantonrechter is dan niet nodig. Een levenstestament is een document waarin je regelt dat iemand je zaken kan overnemen voor het geval je dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie.

Een van de belangrijkste vragen bij het opstellen van een levenstestament is: wie vertrouw je en mag er straks namens jou beslissingen nemen? Je kunt volmacht geven aan bijvoorbeeld je partner en/of kinderen. Zo nodig kunnen deze laatste dan ook de woning verkopen als de laatste ouder naar het verzorgingstehuis gaat.

WENSEN VASTLEGGEN Een levenstestament wordt (zoals een gewoon testament) vastgelegd in een notariële akte. Je kunt in een levenstestament ook medische en andere wensen vastleggen. Indien moeder tijdig een levenstestament had getekend dan hadden de kinderen zonder toestemming van de kantonrechter de schenkingen kunnen gaan doen.

GRATIS LEZINGEN In gratis lezingen op 24 september (vol) en 15 oktober (overdag) en 5 november (’s avonds) vertel ik meer over het levenstestament. Ook vertel ik dan meer over het nut van een andere akte, het testament, en hoe je met een slim testament erfbelasting kan besparen.

Aanmelden kan via de link bij de lezing op de website. ,,U bent van harte welkom.”

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel. 033-4670700
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie