Hugo Graafland onderhoudt met zijn overbuurvrouw een moestuintje
Hugo Graafland onderhoudt met zijn overbuurvrouw een moestuintje Koos van Noppen

Straatambassadeurs breiden zich als een olievlek uit over de stad

14 september 2020 om 12:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het initiatief van ‘Straatambassadeurs’, twee jaar geleden ontstaan in Kruiskamp-Koppel, breidt zich als een olievlek uit over de stad. Liendert, Rustenburg, Schothorst en Vathorst hebben de aanpak overgenomen. ,,De coronacrisis heeft er zeker toe bijgedragen dat buren meer naar elkaar omzien. De straatambassadeurs zitten in de lift”, zegt Jolande Koelewijn, buurtnetwerker van Indebuurt033.

Straatambassadeurs zijn bewoners die zich actief inzetten voor de ‘naoberschap’, zegt Brigitta Bemmelmans, coördinator in Kruiskamp-Koppel. ,,Ze zijn de ogen en oren in de straat. Ze verwelkomen nieuwe bewoners, leven mee met het wel en wee, bij geboorte of overlijden, bij een verjaardag of jubileum, bij ziekte. Als straatambassadeur ben je betrokken op wat er speelt in je buurt. Je hebt alle ruimte om de functie zelf vorm en inhoud te geven.”

Veel inwoners vervullen die rol als vanzelf, zonder ooit van ‘straatambassadeurs’ te hebben gehoord, erkent Brigitta. ,,Maar wie zich aanmeldt als ambassadeur kan een beroep doen op een budget waarmee een bloemetje, een kaartje of een taartje kan worden bekostigd. En via het netwerk, kunnen ideeën en ervaringen worden uitgewisseld.”

Het is wel zaak om goed te weten waar je taak ophoudt, want voor je het weet word je uitgedaagd om over je grenzen te gaan, vertelt ze. Ze kent de voorbeelden uit de praktijk: ,,Er is heibel tussen twee bewoners in de straat. Een achterbuurvrouw vreest dat het binnenkort uit de hand gaat lopen. Of jij als straatambassadeur even actie kan ondernemen. Ook als je niet graag ‘nee’ zegt, is het in zulke situaties oppassen geblazen om niet een conflict ingezogen te worden. Het helpt dan wel dat je als ambassadeur korte lijntjes hebt met de woningbouwcorporatie, het stadhuis of de wijkagent.”

Nu de overheid stimuleert dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zijn de straatambassadeurs een zinvolle aanvulling op het netwerk in de wijk, zegt Jolande Koelewijn van Indebuurt033.

Lees hier meer over de uitdagingen en valkuilen die de Amersfoortse straatambassadeurs tegenkomen.


Brigitta Bemmelmans: Straatambassadeurs zijn bewoners die zich actief inzetten voor ‘naoberschap’. - Foto: Koos van Noppen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie