Afbeelding
Bianca Wagt

Readshop Euterpeplein gesloten uit protest tegen spoedwet

9 september 2020 om 09:34 Corona

AMERSFOORT Wie vandaag langs de Read Shop op het Euterpeplein in Amersfoort loopt zal het opvallen dat de winkel gesloten is. Op de winkelruiten en de deur van de winkel zijn posters geplakt met de teksten ‘Corona spoedwet is een gevaar voor de grondrechten’, ‘Wat niet normaal is, moet niet normaal worden’, ‘PCR test is ongeschikt’ en nog meer teksten tegen de spoedwet.

Petra de Bruin (52 jaar en al 23 jaar eigenaar van de winkel) zegt de winkel vandaag te sluiten, omdat zij klanten, andere winkeliers en voorbijgangers bewust wil maken van de desastreuze gevolgen die de spoedwet met zich meebrengt.

MAATREGELEN Zij is er van overtuigd dat met het invoeren van de spoedwet het parlement buitenspel wordt gezet en deze dus gevaarlijk is. ,,Zo wordt de 1,5 meter samenleving in de spoedwet vastgelegd, de minister krijgt bevoegdheden om zonder instemming van het parlement bedrijfssectoren, scholen, verpleegtehuizen, gebouwen, openbare plaatsen of gebieden beperkingen op te leggen of te sluiten, verder mag de minister demonstraties, vergaderingen en manifestaties verbieden, kan hij een mondkapjesplicht invoeren, quarantaine en deelname aan verspreidingsonderzoek verplichten en samenkomsten verbieden. 

DICTATUUR Daarbij worden ook de torenhoge boetes voor het niet nakomen van de maatregelen in de wet opgenomen. Ook kan de minister de komende verkiezingen voor onbepaalde tijd uitstellen. Deze spoedwet duurt 6 maanden en kan voor onbepaalde tijd steeds met twee maanden worden verlengd.” Dit alles zou volgens de eigenaresse van de boekwinkel betekenen dat Nederland in een dictatuur terecht komt. 

De Bruin gelooft ook niet dat de spoedwet nodig is: ,,Als je goed kijkt op de curve van verschillende grafieken van het RIVM zie je ook dat er sinds mei zo goed als geen IC opnamen in de ziekenhuizen meer zijn en nog maar enkele coronadoden. Er wordt door de media en de overheid steeds gepraat over ‘nieuwe besmettingen’, terwijl dit positief getesten zijn en de PCR test niet betrouwbaar is gebleken, de test spoort ook andere virussen op en aanvullende testen als een bloedtest zijn nodig. Er is dus geen enkele reden voor een spoedwet.”

SLUITING In de winkel komen per dag zo’n 350 klanten, ook oudere mensen. De Bruin vindt het naar eigen zeggen ‘opvallend dat als corona daadwerkelijk een pandemie zou zijn, er in verhouding dan zo weinig coronadoden zijn.’ Ze heeft ook geen klanten aan corona verloren. Wel hoorde zij van klanten dat bij hen in de familie een overledene onterecht als ‘coronadode’ werd weggeschreven. Dat soort verhalen vindt zij vreemd.

,,Zestig procent van de bedrijven vreest voor sluiting door de coronacrisis”, claimt de eigenaresse in een persbericht en door de winkel te sluiten wil ze een signaal afgeven ‘dat dit straks weleens de werkelijkheid zou kunnen worden voor veel andere winkeliers.’ ,,Uiteindelijk treft dit alle branches.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie