Op het terras bij Flehite: Bart Lunenburg, Neeltje de Jong, Roy Vastenburg, Hester Haarsma, PJ Roggeband en Marijke Schurink.
Op het terras bij Flehite: Bart Lunenburg, Neeltje de Jong, Roy Vastenburg, Hester Haarsma, PJ Roggeband en Marijke Schurink. Judith / WEEF

WEEF toont vergeten textielgeschiedenis

5 september 2020 om 07:30 Kunst

AMERSFOORT Dat Amersfoort een bijzonder rijke en boeiende textielgeschiedenis heeft is nauwelijks bekend. Tijdens de manifestatie WEEF 2020 maken hedendaagse kunstenaars de textielverhalen van de stad zichtbaar.

Textiel en Amersfoort zijn al ruim 500 jaar verweven met elkaar. In hoogtijdagen waren er wel vijftig fabrikanten en een bonte hoeveelheid aan beroepen in de stad, zoals spinners, wevers, ververs, kammers, kaarders, scheerders, noppers en volders. Allemaal met hun eigen gilde. Veel Amersfoorters hadden weefgetouwen in huis en droegen zo bij aan de productie. Gebouwen als de Volmolen en het Oude Wevershuis (Muurhuizen) herinneren aan deze rijke historie. Vanuit het Burgerweeshuis (Mariënhof) werden weeskinderen in het Lint en Spinhuis (Bollenburgh) aan het werk gezet. Dat zou goed zijn voor hun gemoed en het leverde ook nog wat op!

NIEUWE KUNST Zes kunstenaars zijn in dit rijke textielverleden van Amersfoort gedoken en maken hun ontdekkingen zichtbaar met nieuwe kunstwerken. Deze zijn vanaf 3 oktober te zien in Museum Flehite en op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad. Deelnemende kunstenaars zijn Arash Fakhim, Hester Haarsma, Bart Lunenburg, PJ Roggeband, Marijke Schurink en Roy Vastenburg.

DAPPERE DAMES Wat ook bijna niemand meer weet is dat van 1960 tot 1990 in Amersfoort Galerie Kapelhuis gevestigd was. Deze galerie brak een lans voor kunstenaars en ontwerpers die met hun werk buiten de musea vielen en toch bijzonder hoge kwaliteit leverden. De dappere galeriehoudsters waren Margje Blitterswijk, Hyke Koopmans en Maria van Kesteren. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Galerie Kapelhuis de deuren sloot met de manifestatie ‘Nederlandse Beeldende Kunst Textiel’. Met een solotentoonstelling van kunstenaar en ontwerper Maria Blaisse in het Rietveldpaviljoen brengt WEEF een ode aan pionierende kunstenaars en pleitbezorgers, die getuigen van visie en durf. Het werk van Blaisse bestaat uit een jarenlang onderzoek waarbij zij zich baseert op natuurlijke vormen en materialen. Deze expositie is al vanaf 24 september te zien.

OVER WEEF WEEF is een nieuw project van Stichting Erfgoed en Kunst en wordt daarbij gesteund door de Gemeente Amersfoort (Open Call 2020) en door het Mondriaan Fonds. De curatoren van dit project zijn social designer Carien Poissonnier en kunsthistoricus Miriam Windhausen. Stichting Erfgoed en Kunst verbindt erfgoed en kunst met het publiek.

WEEF MEE Kunstenaar PJ Roggeband verzamelt ‘ontroerdoeken’. Hij roept inwoners van Amersfoort op een zakdoek te maken waarop zij het lief en leed van de afgelopen tijd verbeelden. Inclusief de tranen van geluk én verdriet. Van deze ontroerdoeken maakt hij vervolgens een herinneringsboek, dat tijdens WEEF in Museum Flehite te zien zal zijn. Iedereen kan meedoen! Kijk op www.weef.nu, en klik op ‘weef mee’ of op ‘programma’ voor instructives, een werkblad en workshops.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie