Marijke Jongerman (SP)
Marijke Jongerman (SP) Gemeente Amersfoort

Jongerman zegt SP-lidmaatschap op en stapt uit de raad

29 augustus 2020 om 10:57 Politiek

AMERSFOORT Met veel pijn in haar hart heeft Marijke Jongerman haar SP-lidmaatschap opgezegd en besloten te stoppen als raadslid voor de gemeente Amersfoort. Dat maakt ze zaterdagochtend bekend via haar social-mediakanalen. 

door Jeroen van der Veer

,,Ik ben al langer erg kritisch over de SP en niet tevreden over de richting waarin de SP zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld”, begint het voormalig raadslid aan haar onderbouwing. ,,Alhoewel er meer overwegingen meespelen op de achtergrond dan alleen deze, is het met name de volgende opstelling van de landelijke SP die me dit besluit heeft doen nemen.”

,,Anderhalve week geleden heeft Ronald van Raak opnieuw een artikel gepubliceerd dat ik niet anders kan beschrijven als de zoveelste aanval vanuit de SP op de antiracismebeweging”, staat verder te lezen in het lange bericht. ,,Zowel in 2014 als 2018 heb ik bij de gesprekken voor mijn kandidatuur voor het raadslidmaatschap duidelijk aangegeven dat de strijd tegen racisme en discriminatie voor mij zwaarwegende punten zijn, en voor mij is na dit zoveelste incident in een hele reeks van incidenten de grens van wat ik nog kan en wil accepteren bereikt.”

Volgens Jongerman is sinds het aantreden van Ron Meyer als voorzitter door de partijtop binnen de SP een cultuur aangewakkerd waarbij de strijd tegen racisme en discriminatie op een neerbuigende manier wordt weggezet als ‘identiteitspolitiek’. ,,Mensen die de strijd tegen racisme en discriminatie wel willen voeren, veelal leden van een minderheid, krijgen het verwijt dat ze af zou leiden van de ‘echte strijd’, en worden weggezet als pionnen van een elite die er op uit zou zijn om via de strijd tegen racisme en discriminatie verdeeldheid te zaaien.”

,,In werkelijkheid wordt deze strijd vaak gevoerd door mensen vanuit een grote achterstandspositie”, aldus Jongerman. ,,LHBTI-ers vechten niet voor meer rechten omdat ze verdeeldheid willen zaaien, maar omdat hun bestaan nog steeds bedreigd wordt door conservatieve krachten, je hoeft niet ver over de grens te kijken om daar schokkende voorbeelden van te vinden. Mensen strijden niet tegen racisme omdat ze de klassenstrijd willen ondermijnen, maar omdat ze gelijk behandeld willen worden net als ieder ander mens. De grootste voorvechters van antiracisme- en antidiscriminatie-bewegingen zijn maar al te vaak te vinden in de marges van onze maatschappij en weten zelf maar al te goed hoe het is om in armoede te moeten leven.”

SOLIDARITEIT Jongerman geeft aan dat ze het heel goed snapt dat een socialistische partij de prioriteit neerlegt bij de klassenstrijd, maar waar ze geen enkel begrip voor heeft is dat de meer dan nodige strijd die anderen voeren op andere fronten van ongelijkheid daarom op zo’n negatieve wijze moet worden aangevallen. ,,Solidariteit werkt immers twee kanten op, als je verwacht dat anderen solidair zijn met de klassenstrijd dien je diezelfde solidariteit ook te tonen als anderen strijden tegen andere vormen van ongelijkheid. Maar door herhaaldelijk minderheden en antiracismestrijders aan te vallen plaatst de landelijke SP zich doelbewust buiten de strijd tegen racisme en discriminatie en zaait daarmee zelf de verdeeldheid in plaats van deze te bestrijden.”

,,Ik gebruik hierbij bewust de term ‘landelijke SP’, want ik weet dat lang niet elke SP’er hier achter staat en dat er ook binnen de SP veel mensen met veel verschillende meningen zijn”, is ze duidelijk. ,,Maar ik moet wel constateren dat het partijbestuur dit allemaal laat gebeuren en geen enkele maatregel neemt om deze negatieve cultuur te doorbreken, en dat is iets dat ik de partijtop zwaar aanreken. Ook de partijraad is blijkbaar niet in staat geweest om hier iets aan te veranderen. Dat de leden zelf er heel anders over denken blijkt uit de congresmotie die is aangenomen waarin wordt opgeroepen om als SP voorop te lopen in de strijd tegen racisme, maar alles lijkt er op te wijzen dat het partijbestuur deze motie niet uit gaat voeren.”

MINDER THUIS Het voormalig raadslid voelt zich hierdoor steeds minder thuis in deze partij en ze merkt ook dat haar motivatie minder wordt. ,,Ondanks dat ik al langer kritisch lid ben, ben ik me altijd blijven inspannen voor de partij en de mensen waar de SP voor strijdt, omdat ik weet dat er veel mensen in Amersfoort zijn die er op rekenen dat de SP het voor ze opneemt omdat andere partijen het niet doen. En ook omdat ik weet dat er veel SP’ers achter me staan die me regelmatig aangespoord hebben om vooral niet weg te lopen van alles wat er mis is met de partij. Maar er zijn meerdere wegen om te strijden voor een betere maatschappij.”

ZETEL Daarom besloot ze het SP-lidmaatschap op te zeggen. ,,Voor sommigen zal dit als een verrassing komen, anderen hebben het waarschijnlijk al van ver aan zien komen. Alhoewel ik meer dan voldoende stemmen voor een eigen zetel binnen heb gehaald bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heb ik toch besloten om ook te stoppen met het raadslidmaatschap. Ik kan niet in de hoofden kijken van de mensen die bij de afgelopen verkiezingen hun stem hebben uitgebracht en weet niet wat hun overwegingen waren om op mij of op de SP te stemmen. Het zou dan ook niet integer zijn om dat voor hen in te vullen en er van uit te gaan dat ik mijn zetel zou mogen behouden nu ik niet langer de SP kan vertegenwoordigen in de raad.”

Tot slot wil Jongerman benadrukken dat de houding van de landelijke SP is die haar dit besluit heeft doen nemen; de lokale SP afdeling en hun leden valt hierin niets te verwijten. ,,Soms denk ik wel eens dat de SP beter af zou zijn als een lokale partij, zoals ze ooit ook begonnen is in verschillende gemeenten. Ik wil de vele mensen die ik de afgelopen jaren in allerlei omstandigheden heb mogen leren kennen en ontmoeten in relatie tot mijn politieke activiteiten voor de SP bedanken, en hierbij ook al laten weten dat dit vast niet het laatste is dat jullie van me horen. Want ik zei het hierboven ook al, er zijn meerdere wegen om te strijden voor een betere maatschappij.”

SP Amersfoort laat in een persbericht weten de beslissing van Marijke Jongerman te betreuren. SP-voorzitter Ad Meijer: ,,Marijke heeft veel voor onze afdeling betekend. Binnen en buiten de Raad is ze voorop gegaan in de strijd voor een menswaardige en solidaire samenleving. Voor die inzet willen we haar oprecht bedanken. We vinden het jammer dat ze ons verlaat. Soms lopen huwelijken mis. Als het gevoel weg is moet één van de twee partijen soms pijnlijke beslissingen nemen. Helaas heeft Marijke dat gedaan.” 

De komende tijd wordt bekeken wie de zetel in de gemeenteraad inneemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie