Eric Ineke & Tineke Postma
Eric Ineke & Tineke Postma Juan Carlos Villarroel

Eerbetoon aan Charlie Parker op binnenplaats Observant

28 augustus 2020 om 10:55 Muziek Deel je nieuws

Deze zomer spelen iedere woensdagavond de beste Nederlandse jazzartiesten op de binnenplaats van de Observant. Met parasols, paraplu's en dekentjes achter de hand kunnen alle concerten, ook bij minder weer, veilig in de buitenlucht plaatsvinden.

Dit jaar staat de jazzwereld stil bij de honderdste geboortedag van Charlie Parker. In dit kader spelen saxofoniste Tineke Postma en de Eric Ineke JazzXpress op woensdag 9 september het werk van deze legendarische saxofonist. De aanvang is 20:30 uur en de entree € 10,00.

In de afgelopen jaren kruisten de Eric Ineke JazzXpress en Tineke Postma al vele malen elkaars wegen, en dat telkens tot vreugde van zowel de musici als het publiek. Het werd hoog tijd dus ook voor een gezamenlijk album.  Het eerbetoon aan Charlie Parker, “What Kinda Bird Is This?”, verschijnt begin september.

“Absoluut een genie”, zo omschrijft Eric Ineke Parker. Hij was de man die in één klap de bebop op de kaart zette. Zoals Marius Beets, bassist van de JazzXpress, stelt: “Louis Armstrong is ermee begonnen om die taal, de jazz, op de kaart te zetten. Charlie Parker heeft de taal uitgebreid en vervolmaakt.”

Als er in Nederland één iemand is die zich deze taal, op geheel eigen wijze, heeft eigengemaakt, is het wel Tineke Postma. Ze is zowel stevig geënt in de traditie als ook “profoundly original”, aldus The Morning Star. Ze maakte de laatste jaren internationaal furore door onder meer optredens met Herbie Hancock en Wayne Shorter, en onlangs nog werd ze door Down Beat tot “Rising Star” op de altsaxofoon uitgeroepen.

Op What Kinda Bird Is This? passeert zowel bekend als minder bekend repertoire van Charlie Parker de revue. Daarnaast bevat het album twee op Parker-klassiekers gebaseerde stukken van de hand van Marius Beets, waaronder de titel-track.

Kaarten zijn uitsluitend in de voorverkoop online verkrijgbaar via www.observant.nl. Voorafgaand aan het concert wordt een lekkere 'jazzhap' geserveerd. Reserveren kan via info@observant.nl of schuif gewoon lekker aan!

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en is tevens een opmaat naar de online editie van Rabobank Amersfoort Jazz van 20 tot en met 22 november 2020.

Stadspodium de Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
www.observant.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie