zelfportret met doek
zelfportret met doek Frank Karelse

Expositie met persoonlijke foto's in Icoontheater

26 augustus 2020 om 11:35 Kunst Deel je nieuws

Op 5 september 15:00 uur is de vernissage van de foto-expositie met de series "Robin" en "Toestand van Leegte", over rouw en nieuw begin en over strijd met leegte van fotograaf Frank Karelse.

In “Robin" geeft Frank Karelse beeld aan het verdriet om het vroegtijdige verlies van Robin, dat voor hem ook het verlies is van de kans om ooit zelf vader te worden. In het begin voelde dit aan als een hoekige steen met scherpe punten in zijn hart. In de loop van de tijd krimpt die steen en worden de scherpe kanten steeds wat ronder. Maar verdwijnen zal de steen niet.
Het maken van deze fotoserie hielp bij het doorleven van het verdriet. De inspiratie voor de foto’s zijn beelden die vanuit het verdriet zijn ontstaan. Zo heeft het verlies van Robin zijn eigen scheppende kracht gekregen, heeft het tot nieuw leven in een andere zin geleid. De ontwikkeling van verdriet naar schepping is ook in de serie te zien.
Robin is een serie over rouw, afscheid, schoonheid, aanvaarding, en nieuw begin.
 
De tweede serie is “Toestand van leegte”: een serie foto’s die de toestand van innerlijke leegte onderzoekt die Frank op gezette perioden in zijn leven doormaakte. Een patroon van afwezigheid en niet-zijn waar hij steeds langzaam in weg gleed, bijna ongemerkt, vaak door hard werken of zichzelf wegcijferen of een combinatie van beide. Dit gevoel blijkt voor velen in mindere of meerdere mate herkenbaar te zijn.

Het regelmatige, langzaam en ongemerkt in de leegte wegglijden, maakt het gevoel heel vertrouwd, alsof het gewoon is. De leegte is dan een patroon geworden dat op een bepaalde manier comfort en veiligheid biedt. Maar wel heel beperkend, koud en gevoelloos.

Het maken van de foto’s heeft geholpen om de leegheid meer te doorgronden en te herkennen. Om eerder bewust te worden van de valkuil van de leegte en er daardoor minder vaak in te vallen en om meer te leven.

In de serie worden de diverse aspecten van de toestand van leegte in beelden gevangen, inclusief de ommekeer: het moment van gewaarwording, wakkergeschud worden, en bezinning.

De foto-expositie loopt van 5 september t/m 3 oktober en opent met een vernissage op 5 september 15:00 uur. Vanwege de coronamaatregelen is opgave voor de vernissage verplicht. Dit kan op frank@frankkarelse.nl.

zie ook https://icoontheater.nl/agenda/foto-expositie-robin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie