Bij sportvereniging AV Triathlon kun je leren hardlopen op elk niveau.
Bij sportvereniging AV Triathlon kun je leren hardlopen op elk niveau. Ries de Beer

‘Hardlopen kun je leren’

26 augustus 2020 om 07:38 Atletiek

AMERSFOORT De zomervakantie zit erop. De kinderen gaan weer naar school en zelf mag je weer aan het werk, vaak nog steeds vanuit huis. Hoe houd je jezelf fit en hoe ga je gezond het najaar in?

Hardlopen is een sport die je overal en altijd kunt beoefenen. Voor wie zichzelf tot de ‘absolute beginners’ rekent, is er een cursus van twaalf weken te volgen bij Atletiekvereniging Triathlon. Na afloop ren je twaalf minuten non-stop. Want hardlopen kun je leren. Deze Start Running cursus begint op zaterdag 5 september. Het verzamelpunt is het clubgebouw van AV Triathlon in Birkhoven, bij het Bosbad. Twee ervaren trainers heten de deelnemers om 9.15 uur welkom. Eén van hen is Leo van Kuijk, hardlooptrainer van het eerste uur. Al sinds het ontstaan van AV Triathlon, in 1984, begeleidt hij mensen die op een verantwoorde manier willen leren hardlopen.

VANAF NUL OPBOUWEN ,,Uitgangspunt bij de cursus Start Running is dat de deelnemers geen loopervaring hebben, we beginnen dus bij een nulpunt. Maar heb je al wel enige ervaring, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. We vinden het belangrijk om iedereen op een verantwoorde manier met plezier te leren hardlopen. Daarom kiezen we voor een gefaseerde opbouw. Als je te hard van stapel loopt, is het risico op een blessure groot. Door de belasting rustig op te voeren, word je geleidelijk sterker. Dat is op de lange termijn echt een voordeel. We zien dat mensen het hardlopen tot op hoge leeftijd kunnen volhouden, als ze maar stap voor stap hun belastbaarheid te vergroten.”

VOOR ELKE LEEFTIJD Leo heeft al honderden cursisten de ‘ins and outs’ van het hardlopen bijgebracht. De laatste jaren doet hij dat samen met Rob Vermazen, die met name de bootcamponderdelen verzorgt. ,,De cursus Start Running is voor iedereen tussen de 18 en 81 jaar. Bij iedere cursus zien we deelnemers uit alle leeftijdsklassen, wat voor iedereen heel motiverend werkt. Vanaf de eerste les beginnen we met rustig inlopen, gevolgd door een warming up met een aantal rek- en lenigheidsoefeningen. Die oefeningen zijn van belang om blessures te voorkomen. In de loop van de cursus introduceren we een aantal loopscholingsonderdelen. Daarmee verbeter je je looptechniek.” 

In de eerste helft van de cursus ligt de focus op het vergroten van de loopduur. In het tweede blok maken de deelnemers kennis met verschillende trainingsvormen, zoals Fartlek, heuveltraining, tempotraining en circuittraining. Na deze cursus krijgt iedereen persoonlijk advies over het vervolg van de ‘loopcarrière’.

CORONA EN CLUBHUIS Vanwege de coronamaatregelen zijn de douches gesloten en is er éénrichtingsverkeer in het clubhuis. Verder gelden de algemene hygiëne- en afstandsregels: waar mogelijk 1,5 meter afstand houden en handen wassen voor en na de training. Informatie en aanmelden: www.avtriathlon.nl/hardlopen/cursussen/startrunning.

Dit artikel wordt aangeboden door Atletiekvereniging Triathlon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie