Demonstratie tegen corona maatregelen
Demonstratie tegen corona maatregelen Foto Rinus van Denderen

Archief Eemland toont documentaireserie over Amersfoort in coronatijd

25 augustus 2020 om 18:07 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Archief Eemland bouwt net als andere archiefinstellingen in het land mee aan een digitaal archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Want ook nu nog, ruim een half jaar maanden na de eerste berichten over de uitbraak, zijn de gevolgen van het virus merk- en voelbaar. 

Anderhalve meter afstand houden is veelal verplicht, net als mondkapjes in het openbaar vervoer. Maatregelen om besmetting te voorkomen zijn veelal versoepeld, maar de economische gevolgen zijn groot. Sommige bedrijven moeten mensen ontslaan en vakantie wordt in eigen land doorgebracht. Hoe kijken we terug op deze periode? Wat blijft ons het meeste bij? De meeste mensen zullen zich deze periode nog lang herinneren. Daarom vroeg het archief de Amersfoortse film- en documentairemaker Menno Wiegeraad een serie documentairefilms te maken over de corona-epidemie en de gevolgen daarvan in Amersfoort. 

Voor de serie interviewt hij diverse Amersfoorters, van medisch specialisten tot horecaondernemers. De serie is gemaakt in opdracht van en gefinancierd door de gemeente Amersfoort en te bekijken op de website www.archiefeemland.nl. Van de serie staan inmiddels vier afleveringen online.

DE ONDERWERPEN In deel 1 van deze serie over de Amersfoortse samenleving tijdens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus komen enkele zorgprofessionals aan het woord: een huisarts, een fysiotherapeut ende voorzitter van de medische staf van Meander Medisch Centrum. Te bekijken via deze link.

In deel 2 komen ondernemers aan het woord: een eigenaar van een horecazaak, een supermarktmanager en een marktkoopman. Deze is hieronder bijgevoegd of te bekijken via deze link.

Deel 3 gaat over het onderwijs waarin enkele docenten en een leerling vertellen over de gevolgen van de coronacrisis voor het lesgeven. Te bekijken via deze link.

Deel 4 gaat over lokaal bestuur waarin drie bestuurders van gemeente Amersfoort aan het woord komen. Te bekijken via deze link.

Binnenkort worden nieuwe delen met nog meer invalshoeken toegevoegd.

(Artikel gaat verder onder de video).


BIJDRAGEN Het archief vraagt inwoners om ook bij te dragen aan de collectie van Archief Eemland over de Amersfoortse coronaperiode. Om de geschiedenis van deze ingrijpende periode goed te kunnen schrijven, vragen ze Amersfoorters en de inwoners van de regiogemeenten om foto’s, filmpjes, posters, brieven of andere informatie over het leven tijdens de uitbraak van het coronavirus in te zenden via archiefeemlandcorona@amersfoort.nl. Meer informatie op www.archiefeemland.nl.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie