Afbeelding
Familierecht advocaat

Bent u ondernemer en gaat u scheiden? Raadpleeg een familierechtadvocaat

24 augustus 2020 om 15:37 Partnercontent

In Nederland worden jaarlijks zo’n 65.000 huwelijken gesloten. Uiteindelijk eindigt 34 procent van alle huwelijken in een echtscheiding, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wanneer mensen tot een echtscheiding besluiten, volgt een emotionele en heftige periode, niet in de laatste plaats vanwege de juridische aspecten die daarbij komen kijken. Dit zijn bijvoorbeeld het afwikkelen van de huwelijkse voorwaarden of huwelijksgemeenschap, het berekenen van de kinder- en partneralimentatie en het innemen van een standpunt over de pensioenverevening of –verrekening. Als u ondernemer bent, vereist dit extra aandacht met betrekking tot specifieke zaken. Daarom is het verstandig om u te wenden tot een familierecht advocaat. Die staat u bij en adviseert u over uw positie ten aanzien van de verschillende relevante onderwerpen.

 Met welke juridische aspecten kunt u als ondernemer van doen krijgen bij een echtscheiding?

• Algehele gemeenschap van goederen;
• Beperkte gemeenschap van goederen;
• Huwelijkse voorwaarden;
• Koude uitsluiting;
• Finaal verrekenbeding;
• Periodiek verrekenbeding;
• Periodiek verrekenbeding in combinatie met ondernemingswinsten.

 Algehele gemeenschap van goederen

Bent u ondernemer en gaat u scheiden? Dan weet u dat er tal van zaken geregeld moeten worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw onderneming? Is uw bedrijf veiliggesteld? Of valt uw onderneming in de boedel die moet worden verdeeld? Daarbij is het een belangrijk punt van aandacht of u en uw partner in algehele gemeenschap van goederen zijn getrouwd, onder beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Wanneer er geen sprake is van huwelijkse voorwaarden, dan bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Is uw huwelijksgemeenschap vóór 1 januari 2018 tot stand gekomen? Dan is de kans groot dat uw onderneming ook in de verdeling betrokken dient te worden als het huwelijk wordt ontbonden. Maar ook als u op of na 1 januari 2018 gehuwd bent, kan dit gevolgen hebben voor uw onderneming.

 Huwelijkse voorwaarden

Bent u op of na 1 januari 2018 getrouwd of is op of na deze datum een huwelijksgemeenschap ontstaan, dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Het vóór het huwelijk verkregen vermogen en de schenkingen en nalatenschappen die tijdens het huwelijk zijn ontvangen, vallen dan niet in de huwelijksgemeenschap. Ook de onderneming en/of aandelen vallen daarbuiten. Dat neemt niet weg dat de onderneming in dat geval op grond van de wet wel op een andere wijze wordt betrokken in de afwikkeling van de huwelijksgemeenschap.

 Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan dient u de inhoud daarvan te raadplegen voor de afwikkeling van de verdeling. Maar ook koude uitsluiting, finaal verrekenbeding of periodiek verrekenbeding (eventueel in combinatie met ondernemingswinsten) zijn mogelijke scenario’s.

 Voortbestaan van de onderneming

Hoe dan ook is het belangrijk om het voortbestaan van uw onderneming te waarborgen. Het is van belang om te beginnen met een gedetailleerde inventarisatie van de financiën. Het is raadzaam om hierbij een deskundige in te schakelen. Die helpt voorkomen dat er verwachtingen ontstaan die niet waargemaakt kunnen worden. De continuïteit van uw bedrijf is voor zowel u als uw partner belangrijk. U wilt verder met uw bedrijf en uw ex-partner wil financiële zorgen voorkomen. Het is dus voor u beiden van belang dat de afwikkeling van de echtscheiding goed wordt geregeld en u hier samen goed uitkomt. In het geval dat u uw ex-partner moet uitkopen en u daardoor in de financiële problemen komt, bestaat de kans dat de ex-partner geen alimentatie meer kan ontvangen. Het is dus belangrijk om voor ogen te houden dat het mes aan twee kanten snijdt.

 Raadpleeg een familierechtadvocaat

De afwikkeling van een echtscheiding is complexe materie en dat geldt in het bijzonder als u ondernemer bent. Staat u op het punt om van uw partner te scheiden of hebt u vragen over de onderwerpen en punten van aandacht uit dit artikel? De gespecialiseerde familierechtadvocaten van Familie- & Erfrecht staan u met raad en daad bij in het gehele proces.

 Maak een afspraak via 088 – 02 09 444 en kijk voor meer informatie op: www.familie-erfrecht.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie