dirigeren van het koor
dirigeren van het koor lucas koch

Hoe repeteren de Amersfoorts koren in Corona tijd?

24 augustus 2020 om 09:57 Muziek Deel je nieuws

Het is een dramatische tijd voor de amateurkoren in het hele land.

In Amersoort zongen voor “Corona” heel wat mensen in een koor.

Dat is abrupt opgeschort. Veel koren hebben de herstart nog niet gemaakt en een enkel koor heeft zichzelf opgeheven. Er zijn koren die het aan durven om onder zeer gecontroleerde omstandigheden  weer bijeen te komen om te repeteren.

Een voorbeeld daarvan is het  Amersfoorts Vocaal Ensemble (AVE) met ca. 24 enthousiaste zangers. In de maand juni is gestart met twee ingekorte repetities zonder pauze, steeds met een half koor. De zangers stonden op 3 meter afstand van elkaar. Het was fijn weer te kunnen zingen, maar van echte koorzang kon je door de grote onderlinge afstand eigenlijk niet spreken.

Vanaf juli wordt er weer met het hele koor gezongen nu op 2 meter afstand in zigzag formatie. Dit voldoet beter aan het nieuwste koorzang idee.

Een streng corona protocol http://www.amersfoortsvocaalensemble.nl/ wordt gevolgd. Er mag in een koor gezongen worden als men kan voldoen aan de eisen gesteld door Koornetwerk Nederland. Onzekere factor is daarbij of je ook via de lucht (aeros olen) over grotere afstand besmet kunt worden. Een eis daarom is dat het koor repeteert in een ruimte die op de juiste wijze geventileerd is. De kapel van Zon en Schild waar het AVE repeteert is goed te luchten door alle voor en achterdeuren tegen elkaar open te zetten, nu in deze warme zomer is dat geen probleem. Echter de herfst en winter komen eraan en wat dan? Daartoe is besloten op de ledenvergadering van het koor dat een expertise onderzoek verricht zal worden, om te kijken of extra maatregelen nodig zijn.

Alhoewel er leden zijn die het nog niet aandurven , waarvoor alle begrip is, vindt het merendeel van de  koorleden  het onder de huidige omstandigheden veilig om met elkaar te zingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie