Afbeelding
Politie

Amersfoorter (21) vast wegens cybercrime

20 augustus 2020 om 13:57 Misdaad

AMERSFOORT ANP - In een lopend onderzoek naar cybercrime met meer dan tweehonderd slachtoffers, zijn opnieuw verdachten aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen en een 33-jarige man uit Helmond. In het Drentse dorp Nieuw-Buinen namen de opsporingsautoriteiten onder andere merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag. In mei en juni pakte de politie al vijf verdachten op, waaronder op 18 mei een 21-jarige man uit Amersfoort. Hij zit nog steeds vast.

De slachtoffers in deze zaak waren voornamelijk oudere mensen. Ze zijn opgelicht voor een totaalbedrag van ruim 4 miljoen euro. Ze waren benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de bank en kregen het advies geld over te maken op een ‘veilige’ rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack dreigde.

De criminelen keken in een aantal gevallen zelfs mee via het programma Teamviewer om de slachtoffers te helpen bij het overmaken. Het geld werd weggesluisd naar handlangers, zogenoemde geldezels of katvangers. De gestolen bedragen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.

In mei en juni pakte de politie al vijf verdachten op. Deze vier mannen en een vrouw, in de leeftijd van 21 tot en met 30 jaar en woonachtig in Veendam, Amersfoort en Hilversum, zitten nog steeds vast. Ook bij deze arrestaties werden grote geldbedragen, dure auto’s en andere spullen in beslag genomen.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie