Afbeelding
Jeroen van der Veer

Live: Noodbevel van kracht in Amersfoort, rust keert terug bij De Stier

17 augustus 2020 om 20:12 Maatschappelijk

AMERSFOORT Op sociale media ging vandaag een oproep rond om vanavond te komen rellen in Amersfoort. Als gevolg daarvan staan de hulpdiensten maandagavond paraat. In de binnenstad heerst een gespannen sfeer. Verslaggever Jeroen van der Veer is in de stad en volgt de ontwikkelingen.

23.41 uur: Deze liveblog wordt afgesloten. In De Koppel, Liendert en rondom het Eemplein zijn nog wel groepjes jongeren te vinden. Zij steken zo nu en dan vuurwerk af. De straten bij De Stier zijn nog altijd door de politie afgezet en de noodverordening is ook nog van kracht. 

23.15 uur: Ook in andere wijken van de stad, waaronder De Koppel, is de mobiele eenheid aanwezig. Doordat de jongeren niet meer in de stad mogen komen, hebben zij zich hier verzameld. Ook hier wordt iedereen echter dringend verzocht naar binnen te gaan: ‘Je hebt momenteel niets op straat te zoeken’, luidt de boodschap.

21.55 uur: Agenten ter plaatse melden dat de noodvordering nog altijd van kracht is. ,,Als je bij ons wilt slapen moet je blijven staan, als je gewoon thuis wilt slapen moet je nu lekker naar huis gaan." Het lijkt erop dat (bijna) iedereen aan de oproep het gebied te verlaten gehoor gegeven heeft en dat de rust in de stad is weergekeerd. 

21.35 uur: Iedereen die bij de rotonde bij De Stier is wordt verzocht weg te gaan. De politie en ME lopen ook richting de stad, en richting Neptunusplein en richting De Flint. In beide richtingen wordt gezegd dat iedereen daar weg moet. Zo wordt de ring die is 'schoongeveegd' steeds groter. Het gaat om een geschat gebied van zo'n 500 meter doorsnee.

21.28 uur: Er is een noodbevel van kracht. Iedereen moet vertrekken. Iedereen die niet aan de vordering voldoet, wordt aangehouden. Dat wordt door de ME omgeroepen. 

Het noodbevel kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe bestaat. Kijk hier voor meer informatie.


21.24 uur: Het lijkt nu wel wat onrustiger te worden. Overal meerdere groepjes, de politie duikt overal en nergens heen.

21.21 uur: Op de Scheltussingel wil de politie een persoon aanhouden. Een groep omstanders probeert dat te verhinderen, maar de ME duwt de belagers aan de kant. De jongen die is opgepakt is 15 jaar oud.

(de tekst gaat onder de foto verder)

21.17 uur: Bij de benzinepomp naast het Neptunusplein wordt vuurwerk afgestoken. De groep is snel weggerend, maar agenten zetten de achtervolging in.

21.16 uur: Voor het Neptunusplein nu erg veel mensen. Veel auto’s, jongeren die stilstaan. Erg veel 'stille agenten' ook. Situatie nog altijd gespannen, maar politie heeft het onder controle.

(de tekst gaat onder de foto verder)

21.06 uur: Op diverse plekken is een soort kat-en-muis spelletje gaande. Dan klinkt ergens vuurwerk, daar rennen dan mensen naartoe maar daar is dan niets meer te zien.

21.01 uur: Elke scooter die bij de rotonde aankomt wordt staande gehouden, van de bestuurders worden gegevens opgeschreven.

20.58 uur: De rotonde is leeg. Op diverse plekken rond de rotonde staan nog wel groepen mensen.

20.53 uur: Een grote groep is nu door de ME richting de binnenstad gedreven. Ook een groep gaat richting Neptunusplein. De ME riep op: 'Jongens ga nu weg, dan houden we het leuk en gaat er niks gebeuren'. Het lijkt er op dat de politie het goed onder controle heeft.

20.43 uur: De ME vordert iedereen weg te gaan bij de rotonde. ,,Jullie worden dringend verzocht nu weg te gaan." 

20.41 uur: De ME komt met busjes naar de rotonde bij De Stier.

(de tekst gaat onder de video verder)


20.39 uur: Een deel van de groep verplaatst zich richting het Neptunusplein. Ook steeds meer auto’s die kansloos rondjes rijden op de rotonde.

20.35 uur: De politie probeert een eerste persoon aan te houden, maar die is de agenten te snel af en gaat ervandoor.

20.33 uur: Weer wordt vuurwerk afgestoken. Deze keer richting een groep mensen. Wat jongeren schreeuwen. De politie houdt het in de gaten.

(de tekst gaat onder de foto verder)

20.25 uur: Er komen steeds meer mensen naar de rotonde. Ook veel pers heeft zich inmiddels verzameld. Op elke hoek van de straat staat wel een politieauto.

20.16 uur: Er wordt vuurwerk afgestoken op de rotonde bij De Stier.

20.10 uur: Er zouden rond 19.00 uur diverse ME-busjes richting het centrum gereden zijn. Waar zij zich op dit moment opgesteld hebben is niet bekend.

20.00 uur: De Columbusweg ligt open in verband met wegwerkzaamheden. Bouwvakkers hebben in de loop van de dag (losse) stenen weg moeten halen.

19.50 uur: Op diverse hoeken verzamelen plukjes mensen. Veel scooters rijden rond. Er heerst een gespannen sfeer.

(de tekst gaat onder de foto verder)

19.45 uur: Op de rotonde bij De Stier staan buurtvaders. Ook de politie is met meerdere eenheden aanwezig in de binnenstad, zowel opvallend als onopvallend.

14.36 uur: ‘Er komt chaos’ staat er te lezen in de oproep die onder jongeren wordt gedeeld. Ze worden opgeroepen om 20.30 uur te verzamelen bij De Stier. De politie is op de hoogte van de berichten en houdt de ontwikkelingen in de gaten.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie