Afbeelding
Rob Engelaar

Blauwalg aangetroffen in meerdere vijvers Vathorst

10 augustus 2020 om 16:18 Natuur en milieu

AMERSFOORT Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in verschillende vijvers in Vathorst. Het gaat om de vijvers Baak van Yrseke, het Comomeer en de Oceaan. De gemeente heeft waarschuwingsborden bij de vijver geplaatst en roept hondenbezitters op om honden niet in het water te laten zwemmen of van het water te laten drinken. 

Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water en bij hoge temperaturen naar het licht groeien. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen zorgt ervoor dat blauwalgen zich ontwikkelen. Dat gebeurt vooral in de zomer, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en voldoende licht. Door de sterke groei van blauwalgen kunnen groene drijflagen op het water ontstaan.

Mensen die in contact komen met water waar blauwalgen inzitten kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij het zien van dode dieren in het water, wordt geadviseerd deze niet aan te raken en het waterschap in te schakelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie