Afbeelding
Ajel (pixabay)

Amersfoorters krijgen celstraffen voor gewelddadige overval op juwelier

30 juli 2020 om 14:50 Rechtbank

AMERSFOORT Twee mannen van 23 en 19 jaar oud uit Amersfoort zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen voor een gewelddadige overval op een juwelier aan De Kamp in Amersfoort. De oudste verdachte krijgt een celstraf van 3 jaar opgelegd en de 19-jarige verdachte krijgt 18 maanden jeugddetentie, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. 

Op 16 juli vorig jaar gingen beide verdachten, gehuld in regenpakken en gezichtsbedekking, de juwelier binnen. Ze trapten de deur in en troffen daar de juwelier en zijn vader, die direct door de verdachten werden bedreigd met een vuurwapen. Toen zij zich daartegen verzetten, werden de verdachten gewelddadig en sloegen zij onder andere de de vader van de juwelier met een meegebrachte voorhamer in zijn zij. Het slachtoffer liep hierbij gebroken ribben en een gescheurde mild op.

OVERMEESTERD Toen zij zich daartegen verzetten, werden de verdachten gewelddadig en sloegen zij onder andere de de vader van de juwelier met een meegebrachte voorhamer in zijn zij. Het slachtoffer liep hierbij gebroken ribben en een gescheurde mild op. Zowel de juwelier als zijn vader werden tijdens de hele overval meermaals bedreigd met het vuurwapen. Nadat de verdachten de juwelier verlieten, werden ze buiten door omstanders overmeesterd.

Dat de verdachten op klaarlichte dag zo’n gewelddadige overval hebben gepleegd, neemt de rechtbank hen zeer kwalijk. ,,Niet alleen hebben ze de slachtoffers leed aan gedaan, ook waren door het tijdstip van de overval veel omstanders ongewild getuige van deze overval."

JEUGDSTRAFRECHT Bij één van de verdachten, toen 18 jaar oud, wordt wegens zijn persoonlijke ontwikkeling en omstandigheden het jeugdstrafrecht toegepast. Hij krijgt 18 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij meewerken aan een intensief traject, waaronder behandeling, om zijn leven op orde te krijgen. 

De andere, destijds 22-jarige verdachte, krijgt 3 jaar gevangenisstraf opgelegd. Dit is lager dan de door de officier van justitie geëiste 5 jaar gevangenisstraf, maar dit komt omdat de rechtbank poging tot doodslag niet bewezen vindt. Naast de opgelegde gevangenisstraffen, moeten de verdachten de gemaakte schade aan de slachtoffers terugbetalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie