King Arthur Groep als eerste zorgorganisatie in Nederland over op ‘groen’ zorgvervoer

23 juli 2020 om 20:43 Maatschappelijk Deel je nieuws

King Arthur Groep in Bilthoven gaat als eerste zorgorganisatie in Nederland haar vervoer verduurzamen en schaft elektrische zorgbussen aan. Afgelopen vrijdag is officieel de handtekening gezet worden onder een contract dat de zorgorganisatie voorziet van zeven elektrische voertuigen.

Het verduurzamen van het zorgvervoer is al enkele jaren een groot maatschappelijk thema binnen de zorg. Tot nu toe was er geen duurzaam alternatief voor de huidige dieselbussen die actief zijn binnen het zorgvervoer. Stichting Mobiliteit voor Iedereen, Pon Volkswagen Bedrijfswagens en ombouwspecialist Tribus hebben de handen ineengeslagen om dit probleem aan te pakken en komen met een ‘groen’ antwoord op het vraagstuk; de Volkswagen e-Crafter.

Een probleem bij het verduurzamen van het zorgvervoer, is dat het elektrische alternatief onder de 3500 kilo moet blijven in verband met de Nederlandse wetgeving. Komt het voertuig boven dit getal uit, moet de bestuurder van het voertuig in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs (C of C1). Veel zorginstellingen en zorgorganisaties werken met vrijwillige chauffeurs en deze zijn meestal niet in het bezit van zo’n rijbewijs. De Volkswagen e-Crafter blijft wél onder de 3500 kilo en is daarmee het eerste toegankelijke alternatief dat ingezet kan worden voor zorgorganisaties.

Met het inzetten van de eerste zeven elektrische zorgbussen bij King Arthur Groep is een begin gemaakt om het zorgvervoer te verduurzamen. Edwin Kock, oprichter van Stichting Mobiliteit voor Iedereen, vertelt: In navolging van de zeven bussen van King Arthur Groep verwachten we het komende jaar nog eens honderd bussen in te gaan zetten om het zorgvervoer te verduurzamen. Een snelle rekensom laat ons zien dat, wanneer we honderd dieselbussen omwisselen voor schone elektrische zorgbussen, dit op jaarbasis meer dan 500.000 kilo co2 uitstoot scheelt”, aldus Kock.

King Arthur Groep is de eerste zorgorganisatie die officieel tekent voor het elektrische vervoer. Er zijn inmiddels ook andere partijen geïnteresseerd en willen overstappen op elektrisch vervoer. Daarover lopen nu de eerste gesprekken. Het contract tussen King Arthur Groep en Stichting Mobiliteit voor Iedereen, is afgesloten voor de komende zes jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie