Pianiste Iris Hond trad op voor de bewoners van hofje De Armen de Poth
Pianiste Iris Hond trad op voor de bewoners van hofje De Armen de Poth Esther de Kort

Pianiste Iris Hond verzorgt 'Muziek in de Tuin' in De Armen de Poth

21 juli 2020 om 20:39 Maatschappelijk Deel je nieuws

Op zaterdagmiddag 18 juli werden de bewoners van het Hofje De Armen de Poth in Amersfoort verrast met een concert in de historische binnentuin. Het was de tweede versie van een initiatief genaamd “Muziek in de Tuin”. Dit is ontstaan om de bewoners van het Hofje een muzikaal hart onder de riem te steken in de tijd waarin de Corona-beperkingen het leven van deze veelal alleenstaande ouderen moeilijk maakt.

Organisator Esther de Kort van ImprEssie was er opnieuw in geslaagd om een bekende artiest naar Amersfoort te laten komen. Na een eerder feestelijk optreden van Ben Cramer in maart, was het nu de pianiste Iris Hond die met inspirerende muziek het publiek wist te ontroeren. Iris Hond sprak tussen de nummers door over de plaats die muziek in haar leven heeft en hoe dit haar taal is geworden om tot het hart van mensen te spreken. De 33-jarige pianiste, die opgroeide in Harderwijk en cum laude afstudeerde aan het conservatorium in Den Haag, is zeer begaan met kwetsbaren in de samenleving. Naast optredens op de grote concertpodia treedt zij regelmatig op in ziekenhuizen, gevangenissen en opvanghuizen voor daklozen.

Deze betrokkenheid van Iris Hond sluit geheel aan bij het werk van de stichting De Armen de Poth die het hofje beheert. Deze stichting is een rechtstreekse voorzetting van een katholieke broederschap die zich vanaf de middeleeuwen inzette voor de armen en zieken in Amersfoort en onderdak bood aan pelgrims die de stad bezochten.Tegenwoordig is het bieden van huisvesting aan oudere inwoners van Amersfoort met een smalle beurs hoofddoelstelling van de stichting. De zogenaamde Werken van Barmhartigheid vormen echter nog steeds het morele kompas van het bestuur van de stichting, die geen kerkelijke verbinding meer heeft en in haar bestaan afhankelijk is van giften en donaties.

Het concert, dat weliswaar nog op gepaste afstand van elkaar moest plaatsvinden, oogste veel waardering bij alle aanwezigen en zorgde voor een sterk gevoel van onderlinge verbondenheid van de bewoners van het hofje. Zo werd het unieke karakter van deze bijzondere plek in Amersfoort weer eens onderstreept. De organisatie en het bestuur van de stichting hopen dat er zich net als nu in de toekomst gulle gevers zullen aandienen die een vervolg van dit waardevolle initiatief mogelijk maken.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie