Wethouder Cees van Eijk vraagt de studenten of zij weten wat er op dit moment in hun portemonnee zit.
Wethouder Cees van Eijk vraagt de studenten of zij weten wat er op dit moment in hun portemonnee zit. Patrick Siemons

Actie tegen discriminatie: ‘Daar gaat geld voor vrijkomen; links- of rechtsom’

22 juli 2020 om 07:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT In Amersfoort voelt zo’n twintig procent zich wel eens gediscrimineerd en mede daarom is de gemeente bezig met een actieplan. Onder aanvoering van wethouder Cees van Eijk wordt een nota opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen kan en mag zijn wie hij of zij is. 

door Jeroen van der Veer 

Achter de schermen is de wethouder, met Diversiteit en Toegankelijkheid in zijn portefeuille, bezig aan een actieplan. Gedacht moet worden aan een mystery guest, maar ook aan bewustwordingstrainingen. Alles moet eraan gedaan worden om die 20 procent naar beneden te krijgen.

,,Discriminatie gaat verder dan alleen beoordeeld worden op je afkomst”, wil Van Eijk direct benadrukt hebben. ,,Denk ook eens aan leeftijdsdiscriminatie, of aan discriminatie omdat je gehandicapt bent of op hetzelfde geslacht valt. Er zijn enorm veel soorten en dat maakt het onderwerp ook zo complex. Toch weerhoud ons dat er niet van om een actieplan op te stellen; we willen discriminatie niet in Amersfoort."

Om discriminatie uit Amersfoort te krijgen, is simpelweg ook geld nodig en laat dat er nou juist niet zijn. Althans, nog niet. Van Eijk kreeg de opdracht om de nota te schrijven, is daar nog altijd druk mee bezig en heeft tegelijk te horen gekregen dat er nu nog geen geld gereserveerd is om het probleem daadwerkelijk aan te pakken. ,,Klinkt dubbel, hè?", vindt de Amersfoortse wethouder zelf ook. ,,Maar om dit plan uit te voeren is mensenkracht en sleutelgeld nodig. Hierbij gaat het niet om tonnen en dit onderwerp heeft draagvlak van iedereen uit de raad. Ik ga er dus vanuit dat het geld, links of rechtsom, er gaat komen.”

Lees hier meer over de plannen in ons premiumverhaal.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie