Afbeelding
Prunus Victoria

De pruimenboom

20 juli 2020 om 09:10 Partnercontent

De zoete zomerse fruitboom voor in de tuin, maar ook voor in uw hand.

U heeft hem vast en zeker wel is ergens zien staan, een pruimenboom. Soms staan ze natuurlijk bij iemand in de tuin, maar ze staan ook vaak op een stukje gemeentegrond. Dan kunnen verschillende mensen naar deze plek toekomen om de vruchten van de pruimenboom te plukken. Bij sommige pruimenbomen gaat dit heel makkelijk, dit zijn de laagstam pruimenbomen. Wanneer u een ladder nodig heeft om een pruim te kunnen plukken, dan is één ding zeker, dit is een hoogstam. Bij BetuweBomen.nl worden alle varianten verkocht. Ook alle hieronder opgenoemde soorten zijn bij deze webshop te koop.

De verschillende soorten pruimen

Als u niet wist dat er ook nog is verschillende soorten pruimen zijn, dan bent u niet de enige. Één ding hebben ze eigenlijk ook allemaal wel een klein beetje gemeen: ze hebben allemaal een pit in het midden. In totaal zijn er 4 bekende soorten:

  • De Prunus Domestica Opal: Dit is de meest bekende pruim en wanneer iemand aangeeft dat hij/zij pruimen lekker vindt, dan refereert deze in de meeste gevallen naar dit soort. Ze hebben een prachtige roze kleur en de pit in het midden is ook lekker groot. De pruimenboom Opal is de zoetste van de vier.        
  • De Prunus Reine Victoria: Deze herken je aan haar paarse uiterlijk. De vrucht is namelijk meer paars dan roze. Vaak zijn ze paars met groen wanneer ze geplukt mogen worden. Let op, deze pruimenboom victoria is zuur in vergelijking met de Opal!
  • De Prunus Reine Claude D’ollins: Deze pruimen zijn groen en er is een grote kans dat je deze misschien nog nooit hebt geproefd. Toch is deze het zeker waard om een keer geproefd te hebben. De smaak is zoetzuur.         
  • De Prunus Domestica Monsieur Hatif: Ondanks het feit dat deze pruim er minder aantrekkelijk uitziet vanwege zijn donkerpaarse kleur, is deze heerlijk zoet. Sla hem niet af als je de kans krijgt!

Eigenschappen van de pruimenboom

De pruimenboom past werkelijk waar in elke tuin. Er bestaan namelijk ook al hele kleine pruimenbomen van ongeveer zo’n 1,5 meter hoog. De pruimenboom groeit ook nog is op de meeste gronden goed. Hij heeft wel een lichtelijke voorkeur voor lichte klei, zavel of zand. De lekkerste fruitbomen komen uit de Betuwe en daar ligt natuurlijk de klei. De pruimenboom heeft wel een lichte voorkeur voor een heerlijk plekje in de zon. Het is natuurlijk niet voor niks een lekker zomers product.

Genieten van de pruimenboom

In april begint eigenlijk al het genot. Dan komt de prachtige witte bloesem, dit is prachtig om te zien. Het duurt jammer genoeg maar een weekje of 3/4. Maar niet getreurd, in juli begint het volgende genot, dan mogen de vruchten geplukt worden! In september/oktober kunt u dan uiteindelijk de boom snoeien. Zo heeft u altijd wel wat leuks te doen met de pruimenboom. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie