Afbeelding
Pixabay

Provincie schenkt miljoenen voor de ontsluiting en de wijkaanpak van het Soesterkwartier

17 juli 2020 om 16:45 Overig

AMERSFOORT Soesterkwartier krijgt 4 miljoen euro subsidie van de provincie voor investeringen in het vitaler maken van de wijk. De Provinciale Staten besloten dit afgelopen woensdag. De gemeente Amersfoort legt zelf maximaal 9,5 miljoen euro bij als cofinanciering uit het al gereserveerde begroting voor geplande activiteiten. Van die in totaal 13,5 miljoen is 5,25 miljoen gereserveerd voor een betere ontsluiting rondom het Soesterkwartier. 

door Jeroen van der Veer

Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van deze krant. Voor de precieze besteding van de subsidie wordt samen met bewoners, bedrijven en belanghebbenden uit het Soesterkwartier een plan gemaakt. In een persbericht maakt de gemeente bekend dat met het geld geïnvesteerd wordt in een gezonde en veilige leefomgeving, groen en duurzaamheid, verkeer, onderwijs en armoedebestrijding.

Al deze miljoenen zijn nodig om de regio Utrecht nog beter en aantrekkelijker te maken. ,,In algemene zin gaat het goed met de regio Utrecht", staat te lezen in het document vanuit de provincie. ,,Onder het motto ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ werkt de regio Utrecht verder aan deze positieve ontwikkeling. Hoewel het over het algemeen goed gaat met de regio, profiteren niet alle gebieden daarvan. Een aantal gebieden scoort slecht op sociaaleconomische ontwikkeling, leefbaarheid en duurzaamheid. Vier wijken in de provincie Utrecht vragen specifiek aandacht: Overvecht (Utrecht), Batau (Nieuwegein), Vollenhove (Zeist) en Soesterkwartier (Amersfoort)."

Zo zal 3,75 miljoen gaan naar 'leefbaar groen' en 1,5 miljoen wordt geïnvesteerd in 'vitale kernen en brede welvaart'. Anderhalf miljoen gaat ook naar 'GSL en positieve gezondheid' en nog eens anderhalf miljoen wordt vrijgemaakt voor een energieneutraal Soesterkwarier. 

AUTOWEG Toch is het opvallendste bedrag de 5,25 miljoen die gebruikt kan worden voor een betere ontsluiting. Al dagenlang is er veel te doen rondom de omstreden plannen om de rotonde bij de Nieuwe Poort aan te pakken. Mocht dat plan daadwerkelijk doorgevoerd worden, dan komt er een brede, doorgaande autoweg van de Amsterdamseweg naar het Soesterkwartier. De weg zou ten koste gaan van het park aan de Dollardstraat en zorgen voor een aanzienlijke toename van het verkeer in de wijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie